25 maart 1969: Bed-in for Peace actie John Lennon en Yoko Ono

Het zijn de bekendste bed-genoten ever: Yoko en John. Over actievoeren en 'Hair Peace'.

Weet jij het nog?

Vandaag is het exact 49 jaar geleden dat John Lennon en zijn vrouw Yoko Onno in het Amsterdamse Hilton Hotel begonnen met hun eerste Bed-In-for Peace actie. De actie duurde in totaal zeven dagen, tot en met 31 maart.

Het verblijf op kamer 902 in het Hilton Hotel was de huwelijksreis van John Lennon en Yoko Onno. Het stel was enkele dagen daarvoor getrouwd en de media-aandacht die hun huwelijk trok, werd ingezet om wereldvrede te promoten. De actie was een protest tegen de bloedige Vietnamoorlog.

De twee kwamen niet uit hun bed

Elk dag mochten tussen 9 uur ’s ochtends en 9 uur ’s avonds journalisten langskomen om interviews af te nemen. In principe kwamen de twee niet uit hun bed. De kamer was versierd met ‘peacetekens’ en teksten zoals: Bed Peace en Hair Peace.

‘Completely off his rocker’

De actie werd trouwens niet alleen in Amsterdam gehouden. John en Yoko hielden ook Bed-In for Peace acties op de Bahama’s, in Toronto en Montreal. De beroemde plaat ‘Give peace a change’ werd opgenomen in het Queen Elizabeth Hotel in Montreal.
De Bed-In actie werd door de fans wel gewaardeerd, maar de pers snapte het niet zo. De Daily Mirror schreef: ‘A not inconsiderable talent seems to have gone completely off his rocker’.