21 juni 1955: Het eerste nijntje boekje komt uit

Wie kent haar niet: nijntje. Heb jij ze (voor-)gelezen?

Weet jij het nog?

We groeiden allemaal op met de boekjes van Dick Bruna over dat lieve kleine konijntje. Heel eenvoudig getekend in wit met een zwarte lijn erom, een kruisje als mond en een gekleurd jurkje aan.

Dick Bruna, die begin 2017 overleed, tekende nijntje (zonder hoofdletter, die gebruikte Bruna nooit) voor het eerst op een vakantie in Egmond aan Zee. Voor zijn zoontje maakte hij een verhaaltje over de avonturen van een konijntje aan zee. Het was een meisje, want hij vond een jurkje leuker om te tekenen dan een broek. Het werd het allereerste boekje over nijntje pluis en heette ‘nijntje aan zee’.

Wereldwijd succes

Inmiddels is nijntje uitgegroeid tot een product dat wereldwijd wordt verkocht in de vorm van boekjes, knuffels en ander speelgoed. Meer dan tachtig miljoen boekjes gingen er over de toonbank in 85 talen. En er werden succesvolle musicals over gemaakt,

Een paar nijntjeweetjes:

  • De volwassen konijnen uit de nijntjeboekjes, zoals vader en moeder pluis, hebben een extra streepje over het kruisje van hun mond
  • De boekjes over nijntje behandelen veel verschillende thema’s. Zo gaat ‘lieve oma pluis’ over doodgaan, ‘kleine pluis’ over een zusje krijgen en ‘nijntje en nina’ over vriendschap.
  • Nijntje is er ook in het Rotterdams, Achterhoeks, Amsterdams en Brabants. En in het Fries:

sis nijn, sei heit pluis op in dei

ik ha in hiel goed plan

wy geane nei de dieretún

wolst mei, wat seist der fan

Nijntje stoplicht

  • In het buitenland heet het konijntje tegenwoordig overal miffy, omdat dat makkelijker uit te spreken is. Eerder had nijntje in ieder land een andere naam. Zo heette ze in het Frans ‘le petit lapin’, in het Arabisch ‘naynti’ en in het Afrikaans bijvoorbeeld ‘katryntjie’.
  • De hele wereld houdt van nijntje, maar Japan is een verhaal apart. Werkelijk jong en oud is daar idolaat van Bruna’s creatie. Modebewuste mannen lopen rustig rond in T-shirts met het konijntje erop. Ze is zelfs de mascotte van de bloemistenbranche en haar afbeelding prijkt op zakken tuinaarde. De meeste Japanners denken zelfs dat nijntje Japans is, maar wij weten natuurlijk wel beter.
  • In Egmond aan Zee is een ‘Nijntje aan Zee plein’, er staat een nijntje speelboot bij het strand en haar afbeelding staat op de markeringsborden. In Utrecht is een nijntje verkeerslicht.
  • Op de 50e verjaardag van nijntje kreeg ze bijna veertigduizend brieven. Dat was een plekje in het Guinness Book of Records waard.
  • Ondanks dat Dick Bruna heel veel geld heeft verdiend met nijntje, is hij altijd in een rijtjeshuis in Utrecht blijven wonen. En nijn werd altijd met de hand getekend. Eenvoudig, maar zeker niet simpel. Iedere pennenstreek werd zorgvuldig opgebouwd. Het laatste boekje kwam uit in 2011.

 

Bekijk hier het fragment ‘School’ uit de musical over nijntje.