Weet jij het nog?
Een voetbalclub met een beursnotering, maar waarvan de voetballers ooit mee betaalden aan de bouw van een stadion. Ajax.
Ajax begon nog voor 1893 op een weilandje in de toenmalige gemeente Nieuwer-Amstel. Pas in 1907 werd in een stadion gespeeld: Het Houten Stadion, zonder tribunes, stromend water en kleedkamers. Die kwamen er later pas. In Betondorp werd op 9 december 1934 een eerste wedstrijd gespeeld in stadion De Meer. Geweldig natuurlijk, maar je staat er van te kijken dat er pas in 1971 lichtmasten werden geplaatst! Stadion De Meer was 62 jaar het thuishonk van de club. In 1996 volgde de ArenA.
Griekse held
Even terug in de tijd. In 1896 ging de club Ajax ter ziele, nadat ze twee jaar eerder was opgericht onder de naam Union. Dat de naam hetzelfde jaar nog werd gewijzigd in die van een Griekse held mocht niet baten.
Een tweede poging bracht meer succes en op 18 maart 1900 zag de club opnieuw het levenslicht in café Oost-Indië, vlakbij de Dam. Laat er nu net in Leiden een voetbalclub opgericht zijn met dezelfde naam, dus werd er Amsterdamsche voor geplakt.
Joodse spelers en andere Joodse betrokkenen hebben de club in een hokje geplaatst waar het nog regelmatig mee geconfronteerd wordt. Toch is het van oorsprong geen Joodse club, maar ze kreeg het imago al in de jaren dertig van de vorige eeuw doordat er wat meer Joodse aanhangers waren dan bij andere clubs. Inmiddels wordt de naam ook negatief ingezet door niet-Ajax-supporters.
14
Rugnummer 14 mag in deze korte geschiedenis niet ontbreken, het nummer van Johan Cruijff. Niemand speelt daar nog mee. 14 is Johan. Johan is 14. En niemand anders. Cruijff doorliep de jeugdopleiding bij Ajax. In het seizoen 1973-1974 verliet hij de club voor Barcelona. In 1981 keerde hij er terug om in 1983 naar Feijenoord te vertrekken.
Foto: ANP