“May day, may day, the Mebo II is on fire, SOS, SOS, we had an explosion on board, may day, may day, we need help!”. Het is zaterdagavond 15 mei 1971 als twee mannen aan boord klauteren van Mebo II, het schip van de zeezender Radio Noordzee. Het lukt ze om onopgemerkt een brandbom in de machinekamer te plaatsen. Een enorme explosie volgt en het achterschip vat vlam.
Niets in de gaten
Alan West, de diskjockey die op het moment van de aanslag plaatjes draait, heeft niets in de gaten en schrikt enorm van de explosie. De overige DJ’s op het schip en de bemanning zijn voetbal aan het kijken en schrikken zich ook rot. Na het horen van de enorme knal gaat Alan West op onderzoek uit. Zodra hij het vuur ziet rent hij onmiddellijk terug naar de studio. Daar doet hij in zijn live-uitzending een noodoproep. Vrij snel komen er blusboten en is de brand onder controle. Gelukkig vallen er geen slachtoffers. Wel is er veel schade. Het achterdek en het bovendeel van de kombuis zijn grotendeels uitgebrand. De schade bedraagt 90.000 gulden.
Radio Veronica
Achteraf blijkt het de directie van Radio Veronica te zijn die in werkelijkheid achter de aanslag zit. De zender wil radio Noordzee de mond snoeren vanwege een conflict en omdat de zender steeds populairder wordt. Het plan slaagt niet, want een dag later is Radio Noordzee alweer in de lucht. Een van de drie directeuren, Bull Verweij, wordt verantwoordelijk gehouden voor de aanslag. Hij wordt veroordeelt tot een jaar cel.
Lex Harding, oud-Veronica diskjockey vertelt in het AD over de achtergrond van het conflict. “Veronica-directeur Bull Verweij had aan Radio Noordzee een miljoen gulden geleend met de Mebo II als onderpand en de voorwaarde dat ze niet in het Nederlands zouden uitzenden. Maar toen Radio Noordzee de schuld wilde aflossen, weigerde Verweij het geld en eiste hij dat er alsnog geen Nederlandstalige uitzendingen kwamen. Daar ging Radio Noordzee niet mee akkoord. Toen heeft Verweij via via een paar ruige Scheveningers ingehuurd om die aanslag te plegen”.
Anti-piratenwet
Door de bomaanslag vond men in Den Haag dat het tijd werd om op te treden tegen de illegale zeezenders. Het duurde nog wel enkele jaren voordat de ‘anti-piratenwet’ door de Eerste en Tweede Kamer werd aangenomen. Dat was op 1 september 1974. Op 31 augustus stopten Radio Noordzee en Veronica de uitzendingen vanwege het van kracht worden van de wet.
Veel fans van zowel Veronica als Radio Noordzee zullen zich dit moment nog goed herinneren. Veronica sloot af met het Nederlandse volkslied Wilhelmus en Radio Noordzee draaide Man of Action van het Les Reed Orchestra, de herkenningsmuziek van Radio Noordzee. Weet jij het nog?
Bron: vandaagindemuziek.nl