11 maart 1753, Egbert Douwes opent kruidenierswinkel

Douwe Egberts koffie, lekkere koffie. De geschiedenis.

Weet jij het nog?

Een café Latte, een Lungo. Egbert Douwes zal er geen weet van gehad hebben, maar de man is wel de grondlegger van dé koffiescene die tegenwoordig enorm is.

Had hij ooit kunnen denken dat er landelijke koffiefestivals gehouden zouden worden en menig ondernemer de koffie tot een heuse internationale hype zou maken. Denk aan Starbucks, Doppio, Kaldi, Simon Lévelt. En Douwe Egberts, de naam van de zoon, die in 1780 in het bedrijf komt en het uitbouwt tot een waar koffie-imperium en een Nederlandse marktleider met zowel koffie en thee.

Winkeltje aan de Midstraat

Terug in de tijd. Het is 1723 als Egbert wordt geboren in het Friese Idskenhuizen, als zoon van timmerman Douwe Egberts en moeder Grietje Greolts uit Joure. Zijn vader overlijdt vijf jaar later en Egbert gaat varen op een zogenoemd kofschip wat hem geen windeieren legt. Hij weet dan ook zijn centen goed te besteden door samen met zijn vrouwe Akke Thijssens een winkeltje te beginnen aan de Midstraat in Joure. Ze verkopen koffie, thee, tabak en andere koloniale waren.

Museum

Aan de Midstraat is inmiddels het museum Joure gevestigd waar het D.E. museum deel van uitmaakt, in 1898 door de nazaat van Douwe Egberts gebouwd. Uiteraard met een heus koffie- en theehuis. Het geboortehuis uit Idskenhuizen is hier opnieuw opgebouwd.

Grossier

De zoon Douwe Egberts, naar opa vernoemd, gaat in de zaak en start in 1788 voor zichzelf. Eigenlijk is hij meer grossier dan kruidenier en kijkt verder dan alleen maar Friesland. Hij verkoopt in ruim een jaar meer dan 17.500 pond koffie, 1500 pond thee en 250 pond tabak en snuif. Ook bijbehorende producten gaan goed zoals kandij (6000 pond), suiker (2000 pond) en stroop (7000 pond). Voor die tijd enorme hoeveelheden.

Firma Weduwe Douwe Egbertszoon

Na twee huwelijken en in totaal negen kinderen, overlijdt hij op 51-jarige leeftijd (1806). Zijn tweede vrouw Lysbeth Mintjes, die onder Napoleon haar naam in De Jong verandert, zet de zaak voort onder de naam Weduwe Douwe Egberts. Vier zoons pakken het na haar dood serieuzer aan en richten in 1834 de Compagnie Firma Weduwe Douwe Egberts op. Uiteindelijk is het zoon Cornelis Johannes de Jong die in 1889 de zaak meer en meer tot bloei brengt. Hij concentreert zich niet alleen op koffie, maar ook op houdbaarheid, verpakking en start een paar jaar later een filiaal in Utrecht.

Nederlandse bodem

Het bedrijf gaat over van zoon op zoon en uiteindelijk wordt na zeven generaties het bedrijf in 1978 verkocht aan het Amerikaanse Consolidated Foods Corporation om in 2012 terug te keren op Nederlandse bodem onder de naam D.E. Master Blenders 1753. In 2013 neemt het Duitse Joh. a. Benkiser het b bedrijf over. De naam blijft Douwe Egberts.