1 juni 1967: ‘Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band’ verschijnt

Wie kent hem niet? De wereldberoemde albumhoes van Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band. Het is alweer 51 jaar geleden dat de Beatles het veelbesproken album uitbrachten.

Weet je het nog?

Het is vandaag exact 51 jaar geleden dat de Beatles het album: Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band uitbrachten. In 1967, in de Summer of Love, het ultieme hoogtepunt van de hippietijd. Het album maakte destijds (en nu nog steeds) veel los. Het staat voor de snel veranderende maatschappij in de jaren zestig. Van brave Beatles kapsels naar seks, drugs en rock’n roll!

Peper en zout

In 1966 hebben de Beatles genoeg van het optreden. Ze hebben geen zin meer in gillende meisjes en bemoeienissen, ze willen vrijheid Die vinden ze in de studio. Om helemaal los te komen van de gebruikelijke Beatles sound bedenkt Paul McCartney een alterego voor de band. De naam van de fictieve band zou verwijzen naar de zakjes peper en zout die je in een vliegtuig krijgt. De toevoeging Lonely Hearts Club Band is omdat McCartney graag een absurd lange naam wil.

Lucy In The Sky With Diamonds

Op het album zijn verschillende muziekstijlen te horen: rock, pop, klassiek, Indiase en psychedelische muziek. Een aantal songs werden door de BBC verboden. Eentje daarvan is Lucy in the Sky with Diamonds. Lennon zou het liedje hebben geschreven, nadat zijn zoontje Julian op een dag thuiskwam met een tekening over een klasgenootje Lucy. Hij zei tegen zijn vader: “That’s Lucy In The Sky With Diamonds”.

Met hulp van McCartney schrijft Lennon vervolgens het nummer. Naast de tekening van Julian vormt Alice in Wonderland van Lewis Caroll een grote inspiratiebron. Volgens sommige verwijzen de initialen in de titel naar de drug LSD. Lennon ontkende dat altijd. McCartney daarentegen heeft weleens gezegd dat het lied wel over LSD gaat. Andere nummers op het album zijn onder andere A Day in the Live, When I’m Sixty-Four, Lovely Rita en With A Little Help from my Friends (later succesvol gecoverd door Joe Cocker).

Veelbesproken hoes

Wie kent de albumhoes niet. Hij is ontworpen door twee popart-kunstenaars: de Amerikaanse Jann Haworth en de Brit Peter Blake. Ze kregen een bedrag van 200 pond voor het ontwerp. De Beatles staan in fantasie-uniformen achter een basdrum omringd door 57 foto’s en negen wassen beelden. Het zijn beroemdheden en bekende figuren die de leden van de band kozen om verschillende redenen. Onder andere Bob Dylan, Marylin Monroe, Winston Churchill staan op de cover. Een aantal personen verdwenen uit het oorspronkelijke ontwerp, waaronder Jezus Christus en Adolf Hitler. Wie er ook niet op staat is Elvis Presley. Hierover zegt Paul McCartney:  „Elvis is veel te ver boven de anderen verheven. Hij was zoveel meer dan een popster, hij was Elvis the King.”

The Analogues

Wist je dat er een Nederlandse band is die het album live kan spelen? De band, opgericht in 2014 is een initiatief van Fred Gehring, gewezen topman van de Tommy Hilfiger Corporation. In 2016/2017 toerde de coverband langs theaters en poppodia met Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band. Eerder speelden ze ook het album Magical Mystery Tour live op de originele (analoge) wijze. Dit jaar doen ze The White Album. Heel erg knap, want de Beatles maken op deze albums gebruik van ingewikkelde instrumenten. De muziek was namelijk niet bedoeld om ooit live te spelen. Wat dat betreft is het extra leuk dat het een Nederlandse band is die het gewoon flikt. De zalen zijn vrijwel altijd uitverkocht en de Volkskrant noemt het: ‘beangstigend goed”. Nieuwsgierig? Boek snel een ticket!

Foto: YouTube