Workation, iets voor jou?

Een andere mindset, geen bureaustoel maar een strandstoel en een uitzicht om van te watertanden. In Gelderland, de Algarve, Zweden, Curaçao of Corfu. Een nieuwe omgeving biedt veel voordelen die de productiviteit van een zzp’er of werknemer flink kunnen opkrikken. Daarom raakt de werkvakantie steeds populairder. De workation. Ook bij werknemers en zzp’ers boven de vijftig jaar.

Werken tijdens je vakantie. Dat lijkt iets dat niet samengaat, maar de workation zoals het wordt genoemd, is enorm populair. Vooral zzp’ers doen het, maar regelmatig zijn er ook werknemers in loondienst die het erop wagen. Als de baas er geen problemen mee heeft, kan een workation heel goed uitpakken. Doordat je tussendoor en na het werk heerlijk kunt ontspannen en daarmee nieuwe energie opdoet, loopt het werk ook op rolletjes. Zelfs als je kilometers verderop zit. Wie kan daar nou iets op tegen hebben?

Veel inspiratie en motivatie

Een flexibele baan of een eigen bedrijf lenen zich uitstekend voor een workation. Als jij de verantwoordelijkheid neemt en je werk doet is het uitstekend te combineren met een dosis reisplezier en het leren kennen van een andere cultuur of het bezoeken van allerlei bezienswaardigheden elders. Sterker nog; in veel gevallen blijkt de productiviteit van ofwel een werknemer of een zzp’er enorm omhoog te gaan tijdens een workation. Omdat iemand niet in een druk kantoor zit of altijd maar in diezelfde ruimte aan datzelfde bureau, blijkt de inspiratie enorm en kan een werknemer zich goed of zelfs beter concentreren. Ook aan motivatie is er geen gebrek.

Er zijn reisorganisaties die de werkvakantie ontdekt hebben. Zij bieden speciale workations aan. Fantastische plekken overal ter wereld met een goede wifi-verbinding. Dat laatste is natuurlijk wel een vereiste. Er wordt gestrooid met kreten als: ‘in je eigen tijd vakantie vieren’ en ‘de perfecte combinatie van werken op een heerlijke vakantieplek’. Niets aan gelogen. Zo’n organisatie biedt de meest inspirerende plekken met goede voorzieningen. In eigen land en verder weg. (foto: https://www.visitnorway.nl/plan-je-reis-in-noorwegen/workation/)

Comfortabele bureaustoel, goede wifi en koffie

Het wordt ook wel hybride werken genoemd. Voor iedereen die niet gebonden is aan een vaste plek of kantoor. Het klinkt allemaal heel aantrekkelijk. Zelfs als je de hele dag aan het werk zou moeten, is het toch anders als de tuindeur openstaat en het zonnetje schijnt, in plaats achter je eigen bureau terwijl het buiten waait en giet van de regen. Je komt terecht op een rustig werkplek die voorzien is van een comfortabele bureaustoel, goede wifi en koffie en thee binnen handbereik. Als je behoefte hebt aan een printer of een extra beeldscherm kun je daarom vragen.

Flexibel werken en de workation worden de norm

Inmiddels heeft een groot aantal internationale studies laten zien dat werknemers die graag op afstand werken, gelukkiger zijn. Ze zijn minder vaak afwezig door ziekte, hebben meer energie en hebben een groter gevoel van loyaliteit voor werkgevers bij wie ze flexibel kunnen werken. Dergelijke bevindingen hebben ertoe geleid dat veel onderzoekers beweren dat flexibel werken en ook de workation de norm zullen worden, zelfs na de pandemie.

Dan nog even dit…

Zo’n zakelijke vakantie blijkt in sommige gevallen aftrekbaar van de belasting. Moet zo’n workation natuurlijk wel aannemelijk zijn en bij je vakgebied passen en je moet een goede reden hebben om je werk in Limburg, Zweden, Frankrijk of op Bali te doen. Op basis hiervan beslist de belastingdienst of je de trip zakelijk mag aftrekken. Of dat het bijvoorbeeld onder representatiekosten of een studiereis valt.

 

Deel dit artikel

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar boven
Scroll naar top