Willen we een boekenprogramma van Matthijs?

Matthijs van Nieuwkerk laat het niet bij DWDD alleen. Zelfs nu er een zomerstop is, presenteert hij vanaf vandaag het nieuwe televisie-boeken-programma Moby Dick. 

Het programma telt vier afleveringen waarin Van Nieuwkerk per aflevering twee gasten vraagt naar welk literarair werk hun leven heeft beïnvloed. Daaruit blijkt zeker ook zijn eigen voorkeur voor literatuur en de Nederlandse taal. Ook al maakte hij zijn studie Nederlands nooit af. 

In de eerste aflevering treffen we Nobelprijswinnaar Ben Feringa en presentatrice Dieuwertje Blok. Ook muzikant Henny Vrienden en schrijver Jolande Withuis komen voorbij, evenals cabaretier Diederik van Vleuten en Holkje van der Veer, presentatrice Simone Weimans en journalist Bas van Putten. 

Hoofdredacteur van het Parool

Van Nieuwkerk is een groot liefhebber van boeken en literatuur. Na een onvoltooide studie Nederlands ging hij aan de slag bij Het Parool. Hij interviewde vooral sporters en schrijvers en werkte erna op de kunstredactie. In 1996 werd hij hoofdredacteur. Na een aantal geslaagde en minder geslaagde pogingen om zowel voor als achter de schermen van de televisie te werken, startte hij in 2005 met het presenteren De Wereld Draait Door (DWDD). Met in de loop der tijd uitstapjes naar programma’s als DWDD-University. 

Matthijs met Boeken zou eerst de titel zijn van het programma. De gasten zouden hun levensverhaal vertellen aan de hand van boeken die daar invloed op hebben gehad. Dat kan een jeugdboek zijn, een bijbel, maar ook een literair boek. Het zou ook zomaar één van de bekendste literaire werken kunnen zijn zoals het boek Moby Dick. 

Moby Dick is een roman met een bekende openingszin

Moby Dick is een roman van Herman Melville (Amerika, 1851). Een roman die flopte, maar gek genoeg is de eerste zin uit het boek: Call me Ishmael, een bekende opening uit de wereldliteratuur. Een krachtige start van een groot avonturenverhaal. Het spreekt menigeen tot de verbeelding. 

Het boek werd in de jaren twintig van de twintigste eeuw opnieuw ontdekt en met andere ogen gelezen dat zeventig jaar daarvoor. Compleet met een epiloog waarin duidelijk wordt dat Ishmael de enige overlevende is van het vergane schip de Pequod dat jacht maakte op de potvis, en daarmee de verteller van het verhaal kan zijn. 

Geen boekenprogramma zoals andere

Moby Dick lijkt geen boekenprogramma zoals andere te worden. Het succesvolle, maar niet meer uitgezonden programma ‘Hier is Adriaan van Dis’ ging puur over het schrijverschap en het boek. Bij ‘Boeken’ van de VPRO op zondagochtend is dat ook zo. Van Nieuwkerk zet een nieuw format neer. En alsof hij nog niet genoeg te doen heeft, zien we de presentator eind september ook nog in een ander programma op de zaterdagavond.

Vanavond: NPO1 om 22.25 

Deel dit artikel

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar top