Wij zijn trots! Gastschrijver Rinnie Nauta (82) schrijft haar eerste boek

Rinnie is onze vaste gastschrijver en onlangs werd een boek van haar uitgegeven. Een boek vol herinneringen en inspirerende verhalen. Hier vertelt ze over het schrijfproces. Het boek is te koop via www.boekscout.nl.  

Er slaapt een lied in alle dingen

Wat een heerlijk gevoel beleef ik op het moment waarop ik de mooie coverfoto op mijn computerscherm zie verschijnen. Het is de voorkant van mijn boek, dat nu klaar is. Bij de uitgeverij hebben ze gevraagd of ik zelf iets kan aanleveren voor de cover, een illustrator wil zoeken of het helemaal uit handen wil geven.  Daar hoef ik niet lang over na te denken. Iets van mezelf is natuurlijk altijd leuker. De keuze viel op het schilderij met magnolia’s, dat ik een poosje geleden heb geschilderd.

De vraag over de voorkant is een van de vele problemen waar ik een oplossing voor moet zoeken nu ik een boek heb geschreven. Sinds de uitgever me bericht gaf, dat ze het boek graag willen uitgeven, moet ik van alles doen wat ik nooit eerder deed, zoals een geschikt lettertype ontdekken, teksten versturen in een bijlage, illustraties bij de teksten plaatsen en grote hoeveelheden teksten versturen via ‘We transfer’.  Soms raak ik even de kluts kwijt en heb anderen nodig om me te vertellen hoe dat moet en ondertussen raak ik op mijn twee-en-tachtigste steeds beter thuis in het werken op de computer.

Om een boek te schrijven zijn tijd en stilte nodig en dat betekent heel veel uren alleen op mijn kamer achter de computer zitten. Af en toe een column schrijven of een blog op mijn website www.rinnienauta.nl of voor www.50plusinfriesland.nl ben ik wel gewend, maar een boek is een heel andere investering in tijd. Daarom heb ik even afstand genomen van veel andere liefhebberijen en ben ik langzaamaan gewend geraakt aan de stille momenten op mijn werkkamer. Hoewel ik dat van tevoren niet zo besefte, is gebleken dat schrijven naast veel eenzame uren ook veel moois kan brengen. Ik heb genoten van het werk omdat nadenken over teksten mij aanspoort mijn fantasie te gebruiken en mij noodzaakt mijn kennis uit te breiden, omdat zoekwerk ook hoort bij schrijven.

Mijn boek: inspirerende momenten uit mijn leven

Mijn boek bestaat uit een verzameling verhalen over inspirerende momenten uit mijn leven. Ieder mensenleven is interessant, omdat je nooit weet voor welke beslissingen je zult komen te staan, welke prachtige ervaringen je meemaakt en ook in hoeveel verdrietige situaties je soms kunt belanden. Ondanks het feit, dat elk leven weer anders loopt, zijn er vast veel punten van herkenning te vinden in het boek.

Het schrijven begon bij mij ongeveer veertig jaar geleden, toen ik na mijn werk als onderwijzeres in Leeuwarden met mijn man en kinderen in Stiens kwam wonen. Daar werd ik lid van de Bond van Plattelandsvrouwen in Friesland (inmiddels Vrouwen van NU) waarvan ik secretaresse werd. Na een poosje solliciteerde ik naar een functie als redactielid bij Foar de Frou, destijds het maandblad van dezelfde Bond. Ik werd er uiteindelijk eindredacteur en heb er met veel plezier een tiental jaren gewerkt en veel geleerd. Na die periode werd ik eindredacteur van het kerkblad in ons dorp Stiens. Een blad waarin ik nog vele jaren columns heb geschreven. Het blijkt dat schrijven bij mij hoort, ik hou ervan en schrijf vaak in dagboeken en ik schrijf blogs.

Naast schrijven houd ik van schilderen. Zowel het werken aan een tekst als werken aan een schilderij maken dat ik me gelukkig voel. Beide vormen van expressie heb ik daarom in dit boek gebundeld. Bij de verhalen koos ik passende schilderijen en tekeningen, zodat de verhalen nog persoonlijker zijn.

Het boek: Er slaapt een lied in alle dingen, Inspirerende momenten uit mijn leven van Rinnie Nauta – de Jong is voor 21,99 euro te koop via www.boekscout.nl, ISBN 978-94-643-1817-3 (geen verzendkosten).

 

Deel dit artikel

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar boven
Scroll naar top