close
  • maandag 1 juni
Nostalgie

Wat doet Pleuni Touw na Dokter Deen?

Wat doet Pleuni Touw na Dokter Deen?

De Stille Kracht, De Fabriek, Dokter Deen. Dat is vooral waar het grote publiek de inmiddels tachtigjarige actrice Pleuni Touw van kent. Tot op hoge leeftijd is Touw actief, maar nu Dokter Deen afgelopen is, zijn we in afwachting van haar nieuwe rol. 

Pleuni Touw speelde tot voor kort de rol van Femke Deen, de moeder van huisarts Maria Deen in de serie Dokter Deen. Wist je dat Pleuni Touw één van de eerste Nederlandse actrices was die naakt op de televisie verscheen. 

Na Phil Bloom (1967) was dit nog een hele bijzonderheid op tv. Touw speelde in 1974 de rol van Leonie in De Stille Kracht, waar ze voor uit de kleren ging.

Ze is een Rotterdamse schippersdochter die de toneelschool volgde. Ze speelde in die begintijd veel komedie. Later kwam de televisie. 

Samen met haar tweede echtgenoot acteur Hugo Metsers startte ze in de jaren zeventig haar eigen toneel-productiebedrijf en speelde met Metsers in verschillende stukken. Opvallend detail; ook Metsers veroorzaakte opschudding door een naaktscène te spelen, in de film Blue Movie. 

Gouden Kalf

Pleuni Touw won in 2009 een Gouden Kalf voor de beste vrouwelijke bijrol in de film Bride Flight. Ze speelde behalve in De Stille Kracht ook de rol van Mary Rustenburg in De Fabriek (1981), in de jaren tachtig een enorm populaire serie. 

Pleuni haalde regelmatig de roddelbladen. En ze ging zelfs naakt in de Playboy. Naar zeggen om de eigen voorstelling Top Girls te financieren. 

Inmiddels is de tachtigjarige actrice nog altijd behoorlijk fit. Zien we haar na ‘Dokter Deen’ in een nieuwe rol? 

Geschreven door: Redactie