Wat doe jij met je vakantiegeld?

Niet iedereen gaat van zijn vakantiegeld op vakantie. Soms dient het andere doelen. Hoe zit dat bij jou?

Blijf jij deze zomer thuis, omdat een vakantie veel te duur is, dan ben je niet de enige. Een kwart van de Nederlanders zegt dit jaar niet op vakantie te gaan, dat is iets meer dan een jaar eerder. Voornaamste reden om niet te gaan is het kostenplaatje, blijkt uit onderzoek van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud).

Schulden aflossen

Jaarlijks doet het Nibud onderzoek naar de besteding van vakantiegeld. Een jaar eerder gaf 42 procent aan vakantie te duur te vinden. Nu is dat 54 procent. Hoezo zijn we uit de crisis? Dat geldt klaarblijkelijk niet voor lage inkomens. Het vakantiegeld wordt steeds vaker gebruikt voor het aflossen van schulden of het doen van grote aankopen. Echter is het wel zo dat de jaarlijkse bonus nog altijd het meest gebruikt wordt voor de vakantie of om van te sparen, meldt het instituut. Verder blijkt dat de meeste Nederlanders het jaarlijkse vakantiegeld het liefst in één keer uitbetaald krijgt.

Wie wel op vakantie gaat geeft minder uit

Gemiddeld gaan mensen 15 dagen met vakantie. De helft van hen besteedt hieraan meer dan 1500, de andere helft geeft minder dan 1500 euro uit. Een opvallend verschil met vorig jaar. Toen gaf de helft van de geënquêteerden nog meer dan 2000 euro en de andere helft minder uit. De vakantiegangers die wel gaan, geven dus wel minder uit tijdens hun vakantie.

Maak van tevoren een vakantiebudget

Tweederde van de Nederlanders checkt van tevoren of zij de vakantie kunnen betalen. Daarbij kijken ze naar het totaalplaatje, de kosten van de reis, overnachtingen en de overige kosten die je kwijt bent op de plek van bestemming. Ruim de helft van de ondervraagden reserveert geld om uit te kunnen geven op de vakantieplek. Vakantiegangers die op de bestemming zelf een bedrag per dag vaststellen zijn vaak meer geld kwijt dan gepland. Het is volgens het Nibud daarom verstandiger om van te voren een begroting te maken en de uitgaven in de vakantie in de gaten te houden.

Bron: Nibud