Volgende week met Ryanair op vliegvakantie? Vergeet het maar

Vlieg je halverwege volgende week met Ryanair? Dan ben je mooi de pineut, want een deel van het cabinepersoneel geeft woensdag en donderdag niet thuis. Er wordt gestaakt. 

Het personeel van de Ierse maatschappij in Portugal, Spanje en België wil meer loon en betere arbeidsvoorwaarden. Het gaat onder meer om doorbetaling bij ziekte en betere pensioenvoorwaarden. Ook zou het personeel van de druk af willen om tijdens de vlucht artikelen aan passagiers te verkopen. Driehonderd vluchten zijn al gecanceld. De maatschappij vliegt van en naar de genoemde landen op Amsterdam, Maastricht en Eindhoven. 

Ook piloten dreigen te gaan staken

Daarnaast dreigt er ook een staking van piloten van de vliegmaatschappij in Nederland als er geen goeie onderhandelingen komen. Vorige week zaten die onderhandelingen nog muurvast. Ook de piloten pleiten voor een betere CAO, betere werkomstandigheden en een betere pensioenregeling. Er zijn ongeveer veertig Nederlandse Ryanair-piloten werkzaam op basis Eindhoven. In Europa zijn er ongeveer vierhonderd Nederlandse piloten voor Ryanair werkzaam. Ze hebben met lokale vakbonden te maken. 

Verstoring in vluchtschema’s heeft flinke nasleep

Volgens de vakbond kan de staking flinke gevolgen hebben voor reizende vakantiegangers. Ryanair zelf meent dat hiermee niet alleen vakantiegangers de dupe zijn, maar andere maatschappijen hiervan juist profiteren. Een staking bij een luchtvaartmaatschappij heeft niet alleen gevolgen tijdens de stakingsdagen, maar een verstoring in de vluchtschema’s heeft ook de dagen erna een flinke nasleep. 

Vanuit Maastricht Aachen Airport vertrekken iedere week zeven vluchten van de Ierse maatschappij naar Italië en Spanje. Eindhoven Airport kent er honderden. Schiphol nog meer. Op de site van Ryanair is te zien welke vluchten niet doorgaan. 

Bron: NOS

Deel dit artikel

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar top