close
  • zondag 5 april
Reizen

Twee vrouwen in een rammelbak door Europa voor woning pleeggezin

Twee vrouwen in een rammelbak door Europa voor woning pleeggezin

Twee vriendinnen. Een reis door Europa. In een oude barrel. Nul verstand van auto’s, nul verstand van techniek en hopeloos met navigatie.

Maar: voor een goed doel; geld ophalen voor het pleeggezin van 14 kinderen uit Sint Jacobiparochie (Friesland) dat op 16 april jl. hun boerderij en al hun bezittingen verloor door brand. Deze uitdaging trekt op Facebook grote belangstelling.

Op 15 september 2019 staan Bianca Wijnsma en Ytsje Damstra, twee vriendinnen en buurvrouwen uit Hardegarijp, aan de start van de Rammelbakkenreis in Breda. In 7 dagen reizen ze via Duitsland en Tsjechië naar Budapest in Hongarije. De terugreis verloopt via Kroatië, Slovenië, Oostenrijk en Duitsland. Dit doen zij met ongeveer 150 andere teams, in een oude barrel (bouwjaar 2000 of ouder en een marktwaarde van maximaal 750 euro). Vriendschap, humor en avontuur staan centraal.

Foto van de boerderijbrand d.d. 16-04-2019, credits: Wouter de Groot 

Rammelde reis voor nieuw huis

Toch is Budapest vice versa niet zozeer het einddoel. Het doel van de dames is om zoveel mogelijk geld in te zamelen voor het pleeggezin van Anneke de Groot uit Sint Jacobiparochie. In april 2019 raakte dit gezin met 14 kinderen door brand hun huis kwijt met alles wat zij hadden. Bezittingen, maar ook een veilig thuis en herinneringen. Op de Rammelbakpagina via Facebook is te lezen hoe particulieren en organisaties een bijdrage kunnen leveren. Om de reis mogelijk te maken, voor tijdelijke huisvesting, een nieuwe inboedel en vele andere kosten die niet gedekt zijn door verzekeringen.

Op weg naar Rammelbakkenreis 2019

Op Facebook zijn Ytsje en Bianca  te volgen tijdens hun reis. Dat begint niet pas op 15 september; de avonturen zijn al begonnen. Zorgen over hun opblaasbare tent die misschien toch iets teveel Diva-gehalte heeft tussen de kruiptentjes van de toekomstige reisgenoten:  “Dat is niet omdat we diva’s zijn, maar gewoon omdat we het scenario willen voorkomen dat onze klungelige kampeercapaciteiten het hoofdvermaak van de reis gaan worden”. Een uitzending van het tv-programma ‘De gevaarlijkste wegen van de wereld’ doet de dames grijpen naar een boterhamzakje om weer rustig te kunnen ademhalen.

Toch wordt de annuleringsverzekering niet gebeld. De rammelspecialisten weten inmiddels dat slapeloze nachten onderdeel van hun proces zijn. Eerdere projecten die ze samen initieerden (waaronder een theatershow voor De Lawei en De Harmonie) werden een succes.

Op Facebook nemen Ytsje en Bianca hun enthousiaste volgers mee in alle facetten van de reis: de hectiek rond de voorbereidingen, hilarische oproepen voor hulp en middelen, maar ook het bezoek aan het pleeggezin en het indringende verhaal van de brand.

Sponsoring voor het goede doel

Zowel particulieren als bedrijven kunnen een vrijwillige bijdrage doneren op het speciale rekeningnummer NL98 RABO 0342 2795 72 t.n.v. J. van den Bogert-Wijnsma o.v.v. Sponsoring Anneke de Groot – Rammelbakreis 2019. Ytsje en Bianca reizen (buiten Nederland) door zes landen. Vermeld bij de overboeking het aantal landen dat je denkt dat ze gaan halen.

Onder de sponsoren met het meeste vertrouwen en mensenkennis, verloten de dames een leuke verrassing. Voor organisaties zijn er speciale sponsorpakketten opgesteld waarbij vermelding van de bedrijfsnaam of logo op Facebook en/of reisauto mogelijk is. Kijk hiervoor op Facebook of neem contact op met Bianca Wijnsma, tel. 06 2529 8334.

 

Geschreven door: Redactie