Thea (70); Zet beperkende overtuigingen over je lichaam of leeftijd opzij

De redactie ging op zoek naar fitte vijftigplussers die een bijzondere sport beoefenen en echte doorzetters zijn. In het laatste deel van dit drieluik lees je het inspirerende verhaal van de 70-jarige Thea die aan paaldansen doet.

De redactie ging op zoek naar fitte vijftigplussers die een bijzondere sport beoefenen en echte doorzetters zijn. In het laatste deel van dit drieluik lees je het inspirerende verhaal van de 70-jarige Thea die aan paaldansen doet.

67 jaar is Thea Spanjers als ze een proefles paaldansen bijwoont. Ze is direct verkocht. De Nederlandse die in Antwerpen woont houdt haar nieuwe passie in eerste instantie voor de meeste mensen geheim. Zelf heeft ze van tevoren immers ook dat stereotype, maar misplaatste beeld in haar hoofd van schaars geklede dames in stripclubs. Inmiddels is ze zo enthousiast over paaldansen en de paalsport en wat het voor haar en andere dansers doet, dat ze mensen – van alle leeftijden – graag wil inspireren met haar verhaal.

Nieuwsgierigheid

Je vraagt je misschien af hoe een 67-jarige bij een paaldans proefles terecht komt. Voor Thea is die stap eigenlijk helemaal niet zo gek, want haar liefde voor dans is er altijd geweest. Op haar 49ste volgt ze een dansopleiding in New York, waarna ze als psychotherapeut dans twintig jaar lang inzet om haar cliënten met eetstoornissen te helpen uit hun hoofd en in hun lichaam te komen. Als ze een door haar collega geschreven stuk over paaldansen leest, is haar nieuwsgierigheid gewekt en wil ze deze, voor haar nog onbekende vorm van dans, zelf ervaren.

Na afloop was ik ontroerd

De proefles die Thea in Antwerpen bijwoont is niet het enkel atletisch paaldansen zoals je het in sommige sportscholen ziet. Die atletische, bijna acrobatische, oefeningen zijn zeker onderdeel van de paaldansvorm die Thea beoefent bij Hips, dansstudio Eden in Antwerpen, maar juist het (sensueel) dansen, de yoga pilates oefeningen tijdens de warming up, het aarden en landen in je lichaam maken het voor Thea zo’n complete dansbelevenis.
“Na afloop van de proefles was ik ontroerd. Eerst voelde ik me een beetje ongemakkelijk vanwege mijn leeftijd, want ik was verreweg de oudste. Maar toen de vrouwen een demonstratie gaven voor de nieuwkomers vond ik het zo mooi. Hoe kwetsbaar ze waren, hoe vrouwelijk en krachtig. Er waren vrouwen met allerlei verschillende soorten lichamen, dik en dun, jong en ouder. Allemaal zo mooi op hun eigen manier. En ze vertelden ook wat het paaldansen hen bracht; de een voelde zich vrouwelijker, de ander had meer zelfvertrouwen, meer plezier in het leven. Ik wilde hier meer van ervaren en ben gelijk met een cursus gestart.”

Pole kisses and high heels

Inmiddels is ze drie jaar verder, heeft ze zelf een paaldanspaal aangeschaft, organiseerde ze ook al eens een proefles aan enthousiaste vijftigplussers en beleeft ze ontzettend veel plezier aan het paaldansen. “Paaldansen is niet gemakkelijk. Vanwege de veiligheid sport je dan ook in duo’s zodat er altijd iemand bij de paal staat om je op te vangen én aan te moedigen. Soms gaat het ook wel eens iets minder goed en loop je zogenaamde pole kisses’ oftewel blauwe plekken op. Als iets me dan niet lukt, raak ik ook weleens gefrustreerd. Maar als ik doorzet en het lukt me, geeft het me zo’n kick dat mijn lichaam dit nog kan. Dan voel ik trots en dankbaarheid. Nu dans ik zelfs wel eens op hoge hakken. Dan gebeurt er toch echt iets met je lichaam en het versterkt je gevoel van vrouwelijkheid. Dat vind ik geweldig!”

Angsten overwinnen

Ondersteboven in de paal hangen kan soms ook best eng zijn. Voor Thea is dat geen reden om het niet te doen. “Angst kan je enorm belemmeren. Het is niet erg om bang te zijn, maar dan moet je het gewoon doen mét angst.” Daarmee bedoelt ze niet dat je ondoordacht risico’s moet nemen. Thea heeft dan ook een speciale mat onder haar paal liggen zodat de landing in ieder geval zachter is als het toch mis gaat.

Soms vindt ze het wel jammer dat vooral jongere mensen de sport beoefenen. “Mensen koppelen toch nog steeds een bepaald beeld aan leeftijd. Als je denkt dat je iets niet kunt of niet mag doen vanwege je leeftijd dan is de kans ook groot dat het nooit gaat gebeuren. Zet die beperkende overtuigingen gewoon opzij en probéér het als iets je leuk lijkt. En dan heb ik het niet alleen over paaldansen, maar over alles in het leven.”

Elkaar aanmoedigen

Thea is ervan overtuigd dat je heel veel kunt als je er plezier in hebt, optimistisch bent en een doorzetter bent. Maar het is ook heel belangrijk dat je aangemoedigd wordt door anderen wanneer je iets wilt bereiken of iets nieuws wilt gaan doen. “Het is de kunst jezelf niet te vergelijken met een ander, maar om elkaar juist aan te moedigen, zoals wij ook doen tijdens het paaldansen.” Ze raadt mensen die wat ouder zijn en het paaldansen ook eens willen proberen aan om met zijn tweeën naar een proefles te gaan, zodat je niet alleen bent en elkaar kunt helpen.

Grenzen

Ze is realistisch en begrijpt dat niet elke zeventiger haar dit na zal doen. “Ieder lichaam heeft zijn eigen mogelijkheden en beperkingen. Dat geeft helemaal niets en is ook juist wat je leert tijdens het paaldansen. Dat sommige dingen wel lukken en andere dingen gewoon niet voor je lichaam zijn weggelegd. Je verkent je eigen grenzen, maar maakt je spieren sterker en creëert flexibiliteit waardoor je je grenzen ook gaat verleggen. De kick die dat geeft, dat zelfvertrouwen neem je ook mee als de les afgelopen is.”

Never give up

Na een eerder interview in het Belgische blad Goed Gevoel heeft Thea gemerkt dat er heel positief gereageerd wordt op haar bijzondere verhaal. Mensen zijn onder de indruk van haar kracht en durf. “Als ik aan vrouwen vertel wat ik doe, hebben ze daar vaak bewondering voor. Ze vinden het moedig dat ik dit nog doe op mijn zeventigste. Er zijn zoveel mogelijkheden in dit leven. Ook als je al wat ouder bent. De Dalai Lama zegt ‘never give up’, en daar ben ik het helemaal mee eens. Met doorzettingsvermogen, durf en optimisme kom je heel ver.”