Jacky gooit het roer radicaal om: ‘het is een droom die uitkomt’

Jacky is 57 jaar en online boekhouder en virtueel assistent. Jarenlang werkt ze als boekhouder in loondienst, maar onderhuids groeit er een verlangen naar meer vrijheid. Als ze twee jaar geleden een aantal maanden in Portugal doorbrengt komt ze erachter dat ze vanaf daar prima online haar werk kan doen. Dat is het duwtje dat ze nodig heeft om het roer radicaal om te gooien.

We spreken met Jacky Jongenelen een dag voor vertrek naar Frankrijk. Ze is druk en nog maar net thuis van een rondje hardlopen, maar ze neemt graag de tijd om haar verhaal te vertellen. Dat ‘thuis’ is een deel van het jaar haar huis in Leiden. Het andere deel van het jaar woont en werkt ze in Portugal. En Frankrijk? “Mijn vriend doet mee aan het Wereldkampioenschap waterskiën in de buurt van Bordeaux. Ik reis mee als supporter, waterskiliefhebber en om er foto’s te maken. Dat is echt een passie van mij.”

Dat is wel iets anders dan het dagelijkse werk van Jacky. Ze is boekhouder en bijna twintig jaar lang werkt ze in dienst van een groot bedrijf. “Die financiële functie, voor de Universiteit van Leiden, heeft me nooit vervuld. Het was een prima baan en het voordeel was dat ik redelijk vrij was om mijn werk zelf in te delen waardoor ik regelmatig verlof kon nemen. Mijn vriend en ik zijn gek op waterskiën en we reizen veel. Ik kreeg echter steeds minder zin in het werk, zowel inhoudelijk als door alle sores eromheen vanwege problemen op de afdeling. De motivatie daalde. Toch had ik niet direct het plan om eruit te stappen. Ik zat meer in het patroon van doorwerken tot mijn 62ste. Daarna zou ik meer gaan reizen.”

Toen veranderde alles

Totdat Jacky vanwege de coronacrisis thuis moet gaan werken. “Toen veranderde alles. Het contact met de afdeling was vanaf dat moment helemaal weg. Er was eigenlijk niks meer aan. Het begon toen bij mij te dagen dat het werk dus ook vanaf een andere locatie kon worden gedaan. Ineens zag ik mogelijkheden. Het idee van locatie onafhankelijk werken stond me wel aan. Ik gaf mijn baan niet meteen op, want het zou een hele stap zijn om mijn vaste salaris op te geven. Dat durfde ik toen nog niet. Wat mijn vriend en ik wel deden was op een andere plek gaan wonen en werken. We besloten in de winter van 2020 naar Portugal af te reizen. Dat was in december van dat jaar het enige land zonder lockdown.”

Het wordt niet zomaar een workation, zoals dat heet. Jacky en haar vriend raken verliefd op het land. “De natuur is er prachtig, de mensen zijn aardig. We zouden er twee maanden blijven, maar dat werden er al snel bijna vijf. We verlengden steeds de periode. Uiteindelijk besloten we daar een huis te kopen. Dat betekende dat we er jaarlijks een periode naartoe konden gaan. Het bracht me er ook toe om mijn baan op te zeggen en voor mezelf te beginnen. Dan was ik echt vrij om te gaan wanneer ik wilde. Ik besloot als online boekhouder en administratiespecialist voor groeiende ondernemers door te gaan. Als hun virtueel assistent.”

Ik heb een buffertje en ik geloof erin

“Het was in het begin wennen aan de manier waarop ik mijn tijd in kon delen. Moest ik eerder vrije dagen opnemen om op reis te gaan, nu kon ik doorwerken en tegelijkertijd af en toe vrij nemen. Klanten merken dat helemaal niet en hebben er geen last van. Mijn klanten vinden het online contact prima. Ik verdien nog niet het salaris dat ik eerder had, maar ik heb een buffertje en ik geloof erin. We gaan over een aantal weken weer naar Portugal en dan ga ik vijf maanden hard werken. Dat voelt niet als een ‘moeten’, maar als een verrijking.”

Dat Jacky het roer om durft te gooien heeft volgens haar ook voor een deel met haar leeftijd te maken. “Ik wilde dit graag en waarom zou ik het dan uitstellen? Dit is een leeftijd waarop je denkt; als ik dit wil moet ik het nu doen. Want wanneer doe ik het dan? Er is heus wel lef voor nodig, maar ook passie. Ik word heel gelukkig van de gedachte dat ik over twee maanden weer in Portugal zit. Dat ik overal waar ik wil kan werken, voelt heel goed. Dat is gewoon waar ik blij van word. Het is een droom die uitkomt. Ik ben geen digitale nomade die van koffieshop naar café gaat. Dat is misschien ook wel een leeftijddingetje. Ik heb graag mijn eigen thuisplek en mijn eigen werkplek. Met het huis in Portugal heb ik dat voor elkaar.”

“Ik was best vrij in mijn eerdere baan, maar met een baan in loondienst is het nog altijd de werkgever die bepaalt. Nu ben ik helemaal vrij. Dat ik er hard tegenaan moet om hetzelfde salarisniveau te bereiken, vind ik helemaal niet erg. Als ik over vijf jaar erachter zou komen dat dit het toch niet is, zoek ik toch weer een baan. Maar nu is dit het wat ik wil. Het is een prachtige ervaring.”

 

Jacky’s Virtual Support