Spektakelfilm Redbad, ga jij kijken?

Vanavond de voor-première van de film Redbad, die landelijk de bioscopen in gaat. Is het toeval dat er tegelijkertijd ook een theaterstuk van te zien is? Redacteur Hillie vroeg het de schrijver van het boek waarop het stuk is gebaseerd.

Vanavond is het zover. De voorpremière van de Nederlandse speelfilm Redbad op het Wilhelminaplein in Leeuwarden. Één van de meest dure Nederlandse films ooit. Een film met stoere mannen, rook, vuur en wapengekletter. Succes is er al. Er is veel interesse vanuit het buitenland. De rechten van de film zijn inmiddels al aan veertien landen verkocht.

Wie is Redbad?

De film die 2,5 uur duurt vertelt het verhaal van de adellijke Friese strijder Redbad (ook wel Radboud genoemd) die na de inval van de Franken in Noord-Nederland bij de Vikingen belandt. Van daaruit plant hij zijn terugkeer: om de dood van zijn vader te wreken en het oprukkende Christendom het hoofd te bieden. Redbad wordt gespeeld door Gijs Naber. Andere rollen zijn onder andere weggelegd voor Egbert Jan Weeber, Derk de Lint en Loes Haverkort.

De film is geregisseerd door Roel Reiné en geproduceerd door Klaas de Jong. Zij zijn ook de makers van de film Michiel de Ruyter. Eveneens een spektakelfilm die meer dan 650.000 bezoekers trok. Wij zijn benieuwd of de bezoekersaantallen van Redbad hoger uit gaan vallen. Rebad is een stuk Nederlandse geschiedenis wat bijna niemand kent, maar wellicht maakt dat het kijken van de film juist wel aantrekkelijker.

Geen Fries in de film, een gemiste kans!

De vraag die overal de kop opsteekt is of de film iets te maken heeft met het boek over Rêdbâd van Willem Schoorstra die binnenkort in het Nederlands verschijnt. Dat boek is de aanleiding voor de openluchtvoorstelling Rêdbâd in de theatertuin van Broeksterwoude. In de media lees je nee. Als redacteur ben ik ook werkzaam voor het magazine van de lokale streekomroep RTV Noordoost Friesland. In het kader daarvan heb ik de schrijver van het boek, Willem Schoorstra geïnterviewd.

Dus heb ik hem de vraag gesteld of het echt toeval is dat het theaterstuk en de film in exact hetzelfde jaar plaatsvinden. “Niet helemaal”, vertelt Willem. ,”Het idee voor de film is ontstaan door het boek. Echter zie ik het theaterstuk en de film helemaal los van elkaar. De film is op basis van legendes. Het echte verhaal wordt in Broeksterwâld gespeeld. In het Fries! In de film een gemiste kans, zo’n verhaal in keurig ABN, dat kan toch niet! Fries is een taal die knalt en dat hoort bij dit verhaal.”

Schrijven van het boek kostte vijf jaar

Het idee voor zijn boek ontstond in 2004 toen Kening Rêdbâd als beroemdste Fries werd verkozen, de ‘stamvader der Friezen’. De verkiezing was een initiatief van de Friese studentenvereniging Bernlef. “Er is weinig bekend over Rêdbâd. Niemand weet er eigenlijk iets van. Het schrijven was een hele klus, het heeft me in totaal vijf jaar gekost. Super om het in het ‘geef Frysk’ van toen te schrijven. Voor mij een unieke kans. Dat het nu vertaald wordt in het Nederlands door de film zie ik als een bonus. Het verhaal is namelijk prachtig, er zitten zoveel elementen in. Je ontdekt van alles over de rituelen en gebruiken van vroeger. Bijvoorbeeld totemdieren. Iedereen had er een. Van een paard tot een pissebed. Fascinerend!”

Openlucht première

De allereerste vertoning van de film vindt vanavond (zaterdag 23 juni) buiten in Leeuwarden plaats. Geen toeval, want die stad is dit jaar de Culturele Hoofdstad van Europa. De cast en crew van de film zullen daarbij aanwezig zijn. Daarnaast is er plaats voor een paar duizend toeschouwers. Vanaf donderdag 28 juni draait de film in de landelijke bioscopen. Hier meer informatie over de film.