Festival

Sencity, muziekfestival voor doven

muziekmaand

Uit je dak gaan op muziek als je doof bent of slechthorend. Dat klinkt misschien raar, maar het kan gewoon. Sterker nog, er is zelfs een speciaal festival voor: Sencity. ‘Een zintuigprikkelend evenement voor iedereen’ wordt het genoemd.

Het festival is een initiatief van Ronald Ligtenberg, een DJ die ooit een eigen radioprogramma had. In Ted Talk vertelt hij dat hij vroeger, zo rond 2002, graag zo cool mogelijk wilde zijn en daar alles voor deed. Tot zijn zus hem erop wees dat dat allemaal ook ijskoud en veilig was, dat hij er zijn angst om te falen mee maskeerde. Ze daagde hem uit om ergens echt voor te gaan en het onmogelijke mogelijk te maken. Voor hem, de muziekman, was dat om dove mensen uit hun dak te laten gaan op muziek.

Aanvankelijk niet positief ontvangen in de dovenwereld

Een muziekevenement voor dove mensen. Onmogelijk. Toch? Hij kende niet eens iemand die doof was. Maar hij ging er voor, al werd zijn idee aanvankelijk niet echt positief ontvangen in de dovenwereld. Wie was hij wel niet om te denken dat doven geholpen moesten worden? Maar ze raakten toch verder in gesprek over een groot evenement. Muziek is emotie. Wat nou als je die emotie op een andere manier tot uiting brengt?

Trillingen via een sensefloor

Het resultaat was Sencity waar muziek en geluid een andere vorm hebben en beleving centraal staat. Trillingen worden doorgegeven via een sensefloor die beats omzet zodat je de muziek kunt voelen. Er zijn geuren en smaken die een vertaling zijn van de emotie in de muziek, er zijn signdancers (muziektolken) en er worden teksten geprojecteerd op een scherm. Het festival begon in 2003 (en heette toen Deaf Valley) en heeft inmiddels over de hele wereld plaatsgevonden en wordt bezocht door doven en horenden.

Flirten in gebarentaal

Op 10 maart aanstaande is het weer zover, dit keer in TivoliVredenburg in Utrecht en het festival is groter dan ooit. DEF RAP laat rap en gebarentaal samensmelten, je kunt leren flirten in gebarentaal, Tuncay Niederberger vertelt hoe je als dove scheidsrechter toch voetbalwedstrijden kunt leiden en Flora Koene brengt visuele liedjes: muziek zonder geluid maar met beweging, vorm en kleur. Wie even wil bijkomen van alle bijzondere prikkelingen kan lekker loungen in het festivalhart. En voor de feestbeesten is er een afterparty met DJ Mickster die tot de vroege uurtjes duurt.

Het onmogelijke mogelijk maken. Daar is dit een prachtig voorbeeld van. Bekijk hier de Ted Talk van Ronald Ligtenberg waarin ook beelden te zien zijn van Sencity. Meer informatie over het festival vind je op www.sencity.nl

Deel dit artikel

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar top