Ook jouw favoriete boek in de Hebban 1000?

Kun jij 25 boeken noemen die wat jou betreft de beste zijn? En wat is jouw meest favoriete boek aller tijden?

Er komt een Boeken Top 1000 en vanaf vandaag mag jij zeggen welke boeken in de lijst moeten. Wie moet er op nummer 1? 

De boekenbranche lijkt soms een beetje op de modewereld. Steeds maar weer een nieuwe collectie. Iedere maand andere boeken op de catwalk en in de belangstelling. Die van de maand daarvoor zijn dan gauw vergeten. Zonde. 

Te snel in de vergetelheid

Worden er prijzen toegekend dan wordt slechts gekeken naar het afgelopen jaar. Jammer, vindt boekenplatform en leescommunity Hebban, want er zijn zoveel prachtige boeken van daarvoor en soms van járen daarvoor die te snel in de vergetelheid raken. 

Jouw favoriete boek

Om een mooier en completer beeld te geven van de mooiste Nederlandstalige boeken, stelt Hebban nu een Top 1000 samen. Eigenlijk doen de lezers dat en Hebban zet ze allemaal op een rij. Vanaf vandaag kun je je favoriete boek aandragen. De lijst verschijnt dan in september. 

Iedereen kan boeken aandragen

Of je nu een dagelijkse lezer bent, een lezer die altijd wel een boek naast zijn bed heeft liggen en daar maanden over doet of dat je een ‘zomer-lezer’ bent die vanaf dit moment aan het dubben is welk boek mee gaat in de vakantiekoffer, iedereen kan boeken aandragen.

Je mag elk boek noemen

Alles is goed, maar nu is het de kunst om jouw 25 favorieten op een rij te zetten. Sommigen kunnen die titels zo noemen, anderen moeten vakanties van jaren terughalen. Maar het is een leuke bezigheid want je mag elk boek noemen dat je mooi vindt, of je dat nu las toen je 20 was of nu. 

Jeugdboek of literatuur

Eén restrictie: je mag alleen Nederlandstalige boeken aandragen (oorspronkelijk en vertaald), maar alle genres doen mee. Dus ook je favoriete jeugdboek mag erop of een thriller, een waargebeurd verhaal of literatuur. 

Langer leven

Volgens Hebban directeur Sander Verheijen krijgen boeken met de Hebban 1000 een langer leven. Wat veel boeken ook verdienen. “’Vanaf vandaag kunnen lezers op Hebban hun persoonlijke top 25 met mooiste boeken bijhouden. Met de nadruk op bijhouden, want het is natuurlijk een levende lijst. Na elk boek dat je hebt gelezen kan die lijst veranderen.” 

Op 1 september om precies 12 uur ’s middags, wordt de stand opgenomen en weten we welke 1000 boeken gezamenlijk onze favorieten zijn.