Pompeiï

Onthoofde man gevonden bij opgravingen in Pompeï

Afgelopen dinsdag meldden diverse media dat onderzoekers bij opgravingen in Pompeï het skelet van een onthoofde man hebben aantroffen. De stad vlakbij Napels werd in 79 na Christus bedolven onder as en stenen uit de vulkaan de Vesuvius.

De resten die zijn gevonden zijn vermoedelijk van een man die ongeveer 35 jaar oud was toen hij stierf. Archeologen denken dat hij naar de uitbarsting keek en vervolgens werd geraakt door een stuk steen van maar liefst driehonderd kilo. Daardoor verloor hij dus zijn hoofd. Waarom vluchtte de man niet, zou je zeggen? Waarschijnlijk omdat een verwonding aan zijn been hem dat onmogelijk maakte. Het skelet laat duidelijk een beenwond zien. Massimo Osanna, de leider van de opgravingen in Pompeii, noemt de vondst “dramatisch en uitzonderlijk”.

Fascinerend om rond te lopen

Zelf ben ik een aantal jaar geleden in Pompeï geweest. Het is fascinerend om daar rond te lopen. Al honderden jaren lang wordt er door archeologen gegraven in de lagen as die de stad hebben bedekt. En nog steeds worden er nieuwe dingen ontdekt, zoals dit skelet zonder hoofd. Op 26 april berichtte de NOS nog dat archeologen een skelet van een kind van ongeveer zeven à acht jaar hadden gevonden. Zo’n vondst was in twintig jaar niet gedaan en kwam als een verrassing. Het werd gevonden in het centrale badhuis van de stad, een plek die al volledig doorzocht was. Het kind is vermoedelijk gestorven door het inademen van giftige gassen. Massimo Ossana zei over die vondst: “deze buitengewone ontdekking maakt sterke emoties los en stelt ons in staat een nieuw stuk geschiedenis zo precies mogelijk te reconstrueren”. Verder laat hij weten dat hij laat onderzoeken wie het kind was en hoe het leefde en waaraan hij of zij precies stierf.

In één klap weggevaagd

Het was echt heel erg indrukwekkend om in een stad rond te lopen die door de uitbarsting van de Vesuvius in één klap weggevaagd is. Een luxueuze stad waar ongeveer 20.000 mensen leefden. Doordat de tijd in één keer stil stond, is alles nog in goede staat. Ga je ooit op stedentrip naar Napels of trek je rond in die regio, breng dan zeker een bezoek aan Pompeï. Je krijgt een heel goed beeld van het dagelijkse leven in het Romeinse Rijk. Zonder twijfel één van de hoogtepunten van mijn bezoek aan dit gebied!

 

Deel dit artikel

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar boven
Scroll naar top