Nieuws: FFA ontdekt verloren gewaande scènes Stan Laurel

Ken je hem nog: Stan Laurel! Het Fries Film Archief heeft verloren gewaande beelden van hem ontdekt. Een historische vondst.

Prachtig nieuws voor het Fries Film Archief (FFA) in Leeuwarden! Daar zijn unieke beelden gevonden uit 1924 van Stan Laurel.

Medewerker Jurjen Enzing was begin 2017 bezig om oude en uiterst brandbare nitraatfilms te digitaliseren. Ineens zag hij het beroemde gezicht van komiek Stan Laurel, die een gevangene speelt die probeert te ontsnappen. Na wat zoekwerk kwam Jurjen er achter dat het om de film ‘Detained’ ging.

Samen met Syds Wiersma, coördinator van het FFA, bekeek hij de film voorzichtig nog een keer en ze ontdekten dat in deze versie er door filmhistorici verloren gewaande scènes in zitten die in alle overlevende kopieën in de wereld misten, waarin Stan Laurel per ongeluk met zijn hoofd in een galg terecht komt. In het standaardwerk Stan without Olli: The Stan Laurel Solo Films worden de scènes wel beschreven, maar vermeld als verdwenen.

Miskoop blijkt grote ontdekking

Een ongekende vondst dus, afkomstig van de Leeuwarder fotograaf Van Kampen die de film ooit kocht maar nooit heeft kunnen verhuren vanwege de kwetsbare kwaliteit en deze had geschonken aan het filmarchief. Toen een miskoop, nu jaren later een prachtige historisch ontdekking.

“Door het terugvinden van de ontbrekende scènes is het Fries Film Archief een voetnoot geworden in de internationale filmgeschiedenis. En dat is iets om trots op te zijn,” aldus Enzing.
In samenwerking met Lobster Film uit Parijs is er een gedigitaliseerde kopie van de hele film ‘Detained’ tot stand gekomen en die is de komende dagen te zien bij Slieker film. Op 13 en 14 januari met een inleiding door Jurjen Enzing. De vertoningen zijn gratis te bezoeken, maar vol=vol.