Musea gesloten? Geniet van kunst op straat!

Het duurt in ieder geval nog tot 26 mei voordat het kabinet het aandurft om de deuren van de musea weer open te gooien, en zelfs dat is nog niet met zekerheid te zeggen. Menig kunstliefhebber kijkt dan ook met verlangen uit naar het moment dat ze de museumjaarkaart weer tevoorschijn kunnen halen. Kun jij nou echt niet meer wachten om je weer te verwonderen over al die creativiteit? Dompel je dan onder in de wereld van de Street Art. Daar heb je je museumkaart helemaal niet voor nodig!

Wat is Street Art?

Bij straatkunst denk je waarschijnlijk gelijk aan graffiti, de kunstvorm waarbij kunstenaars met stift of spuitbus graffiti schilderingen maken. En hoewel graffiti zeker een groot onderdeel van Street Art is, valt er nog veel meer onder deze kunstvorm. Denk bijvoorbeeld aan muurschilderingen, stickers, posters, en beelden. Maar ook creatieve uitspattingen zoals wildbreien of wildtuinieren kunnen als straatkunst gezien worden. Hoewel straatkunst vaak wat ruwer is, en dikwijls een knipoog of humoristische tintje bevat, zijn er ook zeker ‘serieuze’ pieces te vinden; denk bijvoorbeeld maar eens aan de ode aan de overleden burgemeester van Amsterdam, Eberhard van der Laan, in de vorm van een acht meter hoge beeltenis van de hand van kunstenaarscollectief kamp Seedorf.
Wanneer je er eenmaal op gaat letten kom je er snel achter dat de Nederlandse steden eigenlijk een groot openlucht museum zijn. Al moet je soms wel een beetje speuren om sommige kunstwerkjes te ontdekken.

Vrolijke straten door Street Art Frankey

Een kunstenaar die bekend staat om zijn grappige kleine kunstwerkjes, die bedoeld zijn om een glimlach op je gezicht te toveren, is de Nederlandse kunstenaar Street Art Frankey, oftewel Frank de Ruwe. Zijn kunstwerkjes, die Urban interventions genoemd worden, duiken ineens ergens in Amsterdam op en hebben vaak de vorm van populaire figuren, zoals King Kong en Buurman en Buurman.

Amsterdam is sowieso een bezoek meer dan waard als het om straatkunst gaat. Geniet van schitterende muurschilderingen, kleurrijke keitjes, maffe beelden en natuurlijk de grappige stukken van Street Art Frankey. Ga lekker zelf op een kunstzinnige speurtocht of download een handige kaart waarop precies staat aangegeven waar je de pareltjes kunt vinden.

Wandelen over wonderschone woorden

Dat straatkunst zoveel verschillende vormen kan aannemen zien we ook terug in de Friese hoofdstad Leeuwarden. Hoewel deze stad maar een bescheiden omvang heeft, kun je er toch meer dan genoeg straatkunst bewonderen. Sterker nog, je kunt deze Friese stad zelfs aan de hand van Street Art leren kennen door de Street Art Tour te boeken! Voor de liefhebbers van woordkunst heb je hier bovendien een poëzieroute die je kunt volgen, waarbij je van het ene naar het andere gedicht wandelt. Je kunt de 52 tableaus eenvoudig opsporen via een app.

Duik in de Berenkuil

De Berenkuil in Eindhoven is een van meeste bekende graffiti hotspots onder straatkunstenaars. De Berenkuil of Insulindeplein, is een verkeersplein in Eindhoven van twee verdiepingen, één voor het autoverkeer, en daaronder een knooppunt van fietspaden. Hier vind je tal van spetterende murals en pieces, en sinds 2010 wordt hier jaarlijks het Step into the Arena festival georganiseerd, waarbij kunstenaars van over de hele wereld samenkomen voor een van de grootste graffitifestival ter wereld. Dit graffiti-museum kun je bovendien telkens opnieuw bezoeken want de kunstwerken worden voor elke nieuwe editie van het festival weer helemaal zwart gemaakt zodat er nieuwe kunst gecreëerd kan worden.

Nederland zit boordevol bijzondere straatkunst!

Uiteraard zijn er nog veel meer plaatsen in Nederland die indrukwekkende Street Art in de aanbieding hebben. Zo vind je in Arnhem elke zomer het World Street Painting Festival, waarbij kunstenaars niet alleen de muren versieren met betoverende schilderingen, maar ook de pleinen en straten gevuld worden met de meest geweldige 3-D illusies, die je echt versteld doen staan. Een perfecte locatie ook om de leukste kiekjes te maken voor op Instagram.

Maar ook in Utrecht, Den Haag, Dordrecht, Breda, Den Bosch en Heerlen wachten toffe kunstwerken op bewonderaars. En dat allemaal zonder dat je je portemonnee ook maar tevoorschijn hoeft te halen. Op de fiets of te voet, op je eigen speurtocht of met begeleiding van een kundige en gezellige gids; je hoeft niet langer te wachten om corona-proof een dag vol kunst te ervaren.

Deel dit artikel

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar top