close
  • maandag 26 oktober
Kunst en Cultuur

Met deze tips kun je beter inschatten of iets kunst of vette kitsch is

Met deze tips kun je beter inschatten of iets kunst of vette kitsch is

Een programma als Tussen Kunst en Kitsch laat zien dat er regelmatig kunstpareltjes op een stoffige zolder gevonden worden. Maar hoe kom je erachter of een voorwerp waardevol is? Wat kun je het beste doen als je vermoedt dat je te maken hebt met een kunstschat?

50 plussers die kleiner gaan wonen als de kinderen de deur uit zijn of meedoen aan de trend van ‘ontzamelen’ komen bij het opruimen soms interessante voorwerpen tegen die best wel eens wat waard kunnen zijn. We geven je hier wat tips via het AD van experts van het online veilingplatform Catawiki, zodat je niet naar een taxatiedag van Tussen Kunst en Kitsch hoeft (die zitten volgens de site overigens het hele jaar al vol).

Tekens en merknamen

Kijk of er (kleine) tekens, merknamen, een handtekening, nummers of een bedrijfsnaam op je kunstobject staan. Vervolgens zoek je op internet naar de betekenis daarvan en op die manier kun je misschien al snel vaststellen of je iets bijzonders in handen hebt. Bij schilderijen is er nog een andere tactiek: hang het betreffende kunstwerk in je kamer en kijk er een week naar. Je intuïtie laat je als je er vaker naar kijkt en meer details opmerkt, wel weten of het om een waardevol schilderij gaat.

Neem foto’s en stuur die in

Maak vijf goede foto’s vanuit verschillende hoeken en mail die samen met het verhaal erachter naar een veilingexpert. Dat verhaal is belangrijk, dus probeer eerst de geschiedenis van het voorwerp te achterhalen. Details moeten goed te zien zijn op de foto’s. Diamanten kun je in een laboratorium laten testen, dat kost je tussen de 60 en 100 euro.

Neem de stap en verwacht niet teveel

Denk je een waardevol object in je bezit te hebben, aarzel dan niet. Er worden vaak genoeg schatten gevonden die veel geld opbrengen, dus waarom zou je het niet gewoon proberen? Maar sta er wel zo neutraal mogelijk in en verwacht niet teveel. Een kleine onzuiverheid kan al een enorme daling van de waarde veroorzaken en soms is iets ook gewoon vette kitsch.

Geniet van het proces

Speuren naar de waarde van kunstvoorwerpen is spannend en leuk, zeker als je geen verwachtingen hebt. Als het voorwerp vervolgens voor een mooie prijs wordt verkocht, dan is dat de kers op de taart. Maar ook als dat niet zo is, kun je nog steeds enorm genieten van het proces en de spanning.

Tenslotte nog een tip: verkoop mannensieraden

Sieraden voor mannen zijn populair, dus schroom niet om die bij een veilingexpert aan te bieden. Ze verkopen goed, omdat ze relatief in weinig fysieke winkels worden verkocht.

Bron: AD

Geschreven door: Redactie