Met deze 11 tips begint jouw vakantie stressvrij

Vakantie. Voor de één een zaligheid, voor de ander vooral stressvol. De kinderen de hele dag thuis, op het werk alles op tijd afmaken. Inpakken, reizen, angst voor heimwee. Zomaar wat dingen die voor veel spanning kunnen zorgen. Hier een paar tips om van je vakantie een fijne tijd van te maken.

1. Blijf thuis als je op vakantie gaan niet leuk vindt

Dit is de meest simpele tip en tegelijkertijd de moeilijkste. Er zijn best veel mensen die op vakantie gaan helemaal niet leuk vinden en liever thuis zouden blijven. Maar er wordt tegenwoordig bijna van je verwacht dat je weg gaat en het liefst nog naar een ver oord ook. Op social media vliegen de vakantiekiekjes je om de oren en je zou je bijna schamen als niet gaat. Maar dat is natuurlijk onzin. Als je echt het liefst thuis blijft, doe dat dan gewoon. Of zoek naar een compromis met huisgenoten die wel weg willen. Het belangrijkste is dat je eerlijk bent tegen jezelf en de ander.

2. Kies een vakantie die bij je past

Nogmaals, wees eerlijk over wat je graag wilt en wat bij je past. Je gaat niet voor de buitenwereld op vakantie, maar voor je eigen plezier. Dus als je opkijkt tegen lang reizen of dagenlang door een stad sjouwen, doe het dan niet en kies iets waar je wel blij van wordt.  Ook als dat vijftig kilometer van huis is!

3. Pak ruim op tijd in

Wie stressgevoelig is kan het beste zorgen dat alles op tijd ingepakt en geregeld is. Dan kun je rustig naar vertrek toeleven, zonder nog oppas te hoeven zoeken voor de kat of het hele huisop overhoop te halen omdat je paspoort zoek is. Zeker als je een vlucht moet halen, doe dan niet alles op het laatste moment. Als er ook maar iets tegenzit heb je een probleem.

4. Ga niet het hele huis schoonmaken

Na de vakantie een schoon huis aan treffen is fijn en daarom gaan veel mensen voor vertrek schoonmaken. Opruimen prima, maar je kunt het ook overdrijven, want dan ben je kapot als je weggaat.

5. Zeg in de week voor de vakantie wat vaker nee

De laatste weken voor vertrek heb je het meestal extra druk. Zeg daarom wat vaker nee tegen dingen die niet per se hoeven of waar je geen zin in hebt. Skip alles wat niet echt nodig is of delegeer taken aan anderen. Om uitgerust te vertrekken kun je beter tijd vrijmaken voor jezelf om nog even lekker naar de sauna te gaan of een andere ontspannende activiteit in te plannen. Een lange wandeling in de natuur bijvoorbeeld. Op tijd naar bed gaan is ook een goed idee.

6. Blijf de eerste vakantiedagen thuis

Nog snel even je werk afmaken, het huis soppen, bezoekjes afleggen, boodschappen doen, inpakken en hup: vertrekken. Je zult niet de eerste zijn die dat doet. Maar als je moe op vakantie gaat, zijn de eerste dagen eigenlijk verloren tijd omdat je eerst bij moet komen. Blijf de eerste vakantiedagen nog thuis en kom tot rust, koppel af. Dolce far niente, noemen de Italianen dat: geniet van het zoete nietsdoen en ga dan pas weg. Dat is een veel betere basis.

7. Begin de vakantie zodra je wegrijdt

In één ruk doorrijden naar je vakantieadres is verleidelijk. Maar je komt dan zeker moe aan. Waarom laat je de vakantie niet beginnen zodra je wegrijdt? De tijd nemen, af en toe stoppen bij een leuk plekje en een extra nacht onderweg. Zo ga je ontspannen op pad en maak je van de reis een echt vakantiebegin.

8. Wees op vakantie zoveel mogelijk offline

Het is erg verleidelijk om telefoon, Ipad en laptop mee te nemen op vakantie. Op zich is er ook niks mis mee, want even contact leggen met de familie of een filmpje kijken als het regent is fijn. Maar als je probeert om het lijntje met de buitenwereld zoveel mogelijk te beperken heb je meer rust. Even geen nieuws, werkmail of social media zorgt ervoor dat je veel meer in het hier en nu bent. Bovendien houd je meer tijd over voor andere dingen.

9. Zoek de natuur op

In de natuur zijn geeft rust en verbinding. Je hoeft daarvoor niet per se naar de middle of nowhere te gaan, een picknick of een wandeling in een mooi stadspark is ook al heerlijk.

10. Gun jezelf rust

Als je eenmaal op je vakantiebestemming bent is de verleiding groot om zoveel mogelijk te willen zien. Het nadeel daarvan is dat je gejaagd wordt en van alles een beetje ziet. Gun jezelf de rust om wat langer op één plek te blijven en actieve dagen af te wisselen met rustmomenten.

11. Plan bij terugkomst een paar dagen vrij

Om je vakantiegevoel langer vast te houden is het verstandig om je agenda de week na je vakantie zoveel mogelijk te blokken. Het idee daarna niet meteen iets te moeten, geeft rust. Zorg dat je nog een paar dagen vrij bent als je thuis komt. Zo kun je rustig alles even uitpakken, opruimen en acclimatiseren.

Fijne vakantie!

Deel dit artikel

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar top