Marja Hofman (52): “Als iets goed voelt ga ik de uitdaging graag aan”

De redactie ging op zoek naar fitte vijftigers die een bijzondere sport beoefenen en echte doorzetters zijn. Marja Hofman (52) doet aan kitesurfen, hardlopen, wandelen, zwemmen, yoga, krachttraining én klimmen. Momenteel beklimt ze de Kilimanjaro. 

Dat we Marja in Nederland aantreffen is best bijzonder, want ze woont al jaren op de Filipijnen, waar haar man werkzaam is. Even voordat twee jaar geleden vanwege de coronapandemie het luchtruim boven deze Zuidoost-Aziatische republiek dicht ging, vertrok Marja naar haar twee dochters (23 en 25 jaar) in Nederland. Ze gaat dit jaar terug. Na de eerste verjaardag van haar kleindochter. Echter niet voordat ze eerst een groot avontuur is aangegaan, het beklimmen van de Kilimanjaro. De hoogste berg van Afrika.

Je loopt niet zomaar naar de top van de Kilimanjaro

“Die reis stond al eerder gepland, maar ik kreeg zelf corona en dat gooide de hele planning omver. Maar nu is het zover. Over een paar dagen vlieg ik naar Afrika en start de beklimming, samen met een coach en nog negen andere klimmers. We wandelen in vijf dagen omhoog en in twee dagen weer naar beneden.” Dat dit niet iedereen gegeven is, realiseert Marja zich. “Ik ben fit en gezond, en heb hier heel veel voor getraind. Je loopt immers niet zomaar naar 5900 meter hoogte. Ik heb urenlang en vele kilometers gewandeld met een rugzak van zeven kilo op mijn rug, ik heb ademhalingsoefeningen gedaan en veel documentaires over die beklimming bekeken.”

De reden voor deze beklimming? “Zoiets komt op mijn pad en ik voelde dat ik dit moest doen. Als iets goed voelt ga ik de uitdaging graag aan. Zo ben ik ook in 2009 begonnen met kitesurfen. We woonden toen in Thailand en ik kreeg de mogelijkheid. Dat ging echt niet vanzelf, kitesurfen moet je echt leren, maar het werkte wel verslavend. Het is een fantastische sport. Op het water voel ik me vrij, ontspannen en focus ik me louter op die kite, het board en de golven. Dat moet wel want als je een golf mist, lig je op je snuit. Het is een prachtige vorm van mindful bezig zijn.”

Ik voel aan wanneer het weer tijd is om te zwemmen

Dat Marja zich zo fijn voelt op die golven, is geen toeval. “Ik heb iets met de zee. Ik kom uit Zeeland waar ook ons huis in Nederland nog staat en waar ik momenteel verblijf. Bij zee ben ik dicht bij mijn roots. Sinds een nieuwjaarsduik op 1 januari 2021 zwem ik regelmatig in de Westerschelde. Ook in de winter. Dat is enorm goed voor mijn ademhaling en je stresslevel gaat ermee omlaag. Ik kan het iedereen aanraden. Begin met koud afdouchen en stap dan over naar buitenwater. Ik doe het niet dagelijks, maar voel aan mijn lijf wanneer het er weer de tijd voor is. Dan heb ik er echt zin in. Natuurlijk denk ik ook wel eens, als ik in mijn warme bed lig: waarom wil ik dit? Maar het is een kwestie van niet te veel nadenken en het gewoon doen.”

“Of ik wel eens moe ben? Natuurlijk. Na een aantal wandeltrainingen en een paar keer hardlopen, wat ik ook regelmatig doe, voel ik aan wanneer ik rust nodig heb. Ik probeer echt constant in contact te blijven met mijn gevoel. Dat heb ik geleerd door aan yoga te doen en aandacht te besteden aan mijn persoonlijke ontwikkeling.”

Al dat sporten is zeker geen vlucht

Inmiddels sport Marja vrijwel iedere dag. “Ik voel me fit en gezond. Dat sporten is gewoon fijn. Ik doe aan hardlopen, wandelen, yoga, surfen en aquabagtraining. Dat laatste is krachttraining met een opblaashalter met water erin. Daarnaast ben ik zelf coach, geef ik yogalessen en ademhalingstrainingen. Ik voel me er goed bij en het is zeker geen vlucht, wat mensen wel eens menen. Ik ben in mijn leven gewoon altijd op zoek naar verbetering. Zowel geestelijk als lichamelijk. Als kind had ik bronchitis en longontsteking. Dat heeft me nooit weerhouden iets te doen, maar heeft me wel bewust gemaakt van mijn ademhaling en mijn gezondheid. Als iemand tegen mij zegt dat iets niet kan, dan zie ik het als een uitdaging. Ik heb ooit in 1993 een whiplash gehad, maar doe inmiddels wel de hoofdstand bij yoga. Daar oefen ik dan voor, op een verstandige manier natuurlijk, maar waarom zou dat mij niet lukken? Die whiplash zorgde in eerste instantie voor nekpijn en concentratieproblemen. Ik heb heel wat paden bewandeld om weer in balans te komen. Ik liep bij verschillende fysiotherapeuten en een osteopaat. Er kwam maar geen verbetering. Ik heb het uiteindelijk zelf opgepakt en ben aan mijn conditie gaan werken. Ik ging sporten en kreeg een steeds sterker lijf. Ook deed ik aan mindfulness. Dit alles werd een levenswijze. Ik blijf nog steeds verbetering zoeken, ben leergierig en nieuwsgierig. Dat houdt me jong.”

Ik heb zelf nooit een vangnet gehad

“Ik koester mijn gezondheid. Mijn ouders zijn jong overleden, mijn moeder op haar 48ste en mijn vader op 53-jarige leeftijd. Ik word dit jaar zelf 53 en overleef dan mijn beide ouders. Dat is best bijzonder. En hoewel ik veel tijd besteed aan sporten, ben ik in de eerste plaats moeder. Ik heb mijn man de ruimte gegeven carrière te maken, ik regelde het met mijn dochters. Dat heeft zeker te maken met het gegeven dat ik mijn eigen moeder vroeg ben verloren. Ik heb mijn kinderen altijd heel erg vrijgelaten, maar als er iets niet lukt ben ik er voor ze. Dat vangnet heb ik zelf nooit gehad. Ik ben altijd in het diepe gegooid en ben zelf het avontuur aangegaan.”

“Daarom prijs ik me gelukkig dat ik zo in het leven sta als ik nu doe. Dat is echt niet altijd zo geweest. Ik ben opgegroeid in een klein Zeeuws dorp en was een angstig kind. Ook het geloof boezemde me angst in, maar dat heb ik losgelaten. Ik heb na de middelbare school de meao gedaan en ben jarenlang secretaresse geweest. Ik zat dagenlang op een kantoor. In 2008 ben ik daarmee gestopt en ben ik meer gaan sporten en van alles gaan ondernemen. Ik doe de dingen ‘gewoon’. Ik mag mezelf er wel eens meer voor prijzen. Zeker nu ik ook al twee jaar ver bij mijn man vandaan in Nederland woon. Ik doe alle klusjes in en om het huis zelf. Hulp vragen kan altijd nog. Eerst probeer ik het zelf. Laatst zei een vriendin tegen mij: je hebt echt spierballen. Daar ben ik niet bewust op uit, maar dat voelt wel goed hoor.”