close
  • zondag 1 augustus
Reizen

Lukraak vakantie vieren is uit, betekenisvol reizen is in

Lukraak vakantie vieren is uit, betekenisvol reizen is in

Languit op het strand, rondhangen bij een riviertje. Het is heerlijk en vooral lekker doelloos. Dat laatste mag natuurlijk nog altijd, maar de nieuwste trend is dat je ook de handen uit de mouwen steekt om iets terug te doen voor al dat lanterfanten. Het is de nieuwste vakantietrend.

Betekenisvol reizen gaat het deze zomer worden, zo vertelt reistrendwatcher Tessa aan de Stegge aan Plusonline. Wat dat inhoud? Niet alleen een paar weken plezier en ontspanning boeken, maar ook een daad stellen. Voor de lokale bevolking bijvoorbeeld, voor de natuur of een bijzondere logeerplek uitkiezen waar je een organisatie mee steunt.

Voor een vakantie in eigen land, overigens ook een trend, kun je denken aan een verblijf op een Waddeneiland en tegelijkertijd een aantal uren plastic ruimen op het strand. Je ontspant met je snuit in de wind en je draagt bij aan een schoner milieu. Twee vliegen in één klap en je raakt er niet alleen je eigen stress mee kwijt, maar gaat ook met een voldaan gevoel weer naar huis.

Wat ook tot de verbeelding lijkt te spreken is een minimalistische vakantie boeken. Gewoon met zo min mogelijk spullen de natuur in. Verblijven in een klein tentje, een sobere blokhut of een mini-camper. Geen jacuzzi, sauna, breedbeeld tv of zwembad bij een villa. Gewoon eenvoudig je potje koken, een goed boek mee of lekker een eind lopen. Dat brengt ons meteen bij die andere vakantietrend van 2019: wandelen. En we zetten meer trends op een rij.

Hiken

Jongeren noemen het ‘hiken’, maar uiteindelijk gaat het om kilometers maken op een paar goeie wandelschoenen. Het Pieterpad, de Schotse Hooglanden of op Corsica. Het maakt niet uit waar, als je maar lekker in beweging bent. In eigen land bijvoorbeeld door het Drents-Friese Wold, de Veluwe door of over de Limburgse heuvels. 50+ biedt per provincie een aantal wandeltips.

De bergen in

Waar je gaat wandelen doet er niet zoveel toe, maar de bergen schijnen helemaal hot te zijn. Of je nu kiest voor de Oostenrijkse of Zwitserse Alpen of een berg in Schotland. Het is allemaal enorm populair. Na een flinke kuitenbijter als cadeau een vergezicht aantreffen waar je uren van kunt genieten, dat is hét! Overnacht je in stijl dan kies je voor een berghut. Dat klinkt misschien primitief, maar er zijn heus hele luxe bij. Die noem je dan geen hut, maar een heus hotel. Een berghotel. Met soms een zwembad, sportruimte en natuurlijk heerlijk eten. Kun je allemaal prima hebben na een dag wandelen. En mocht je niet zo’n goeie conditie hebben, dan heb je die na twee weken berg op en af zeker wel. Werken aan je conditie en lekker op vakantie, zijn twee vliegen in een klap. Zorg er wel voor dat je goeie schoenen en sportieve kleding draagt en een route kiest die bij jouw ervaring past.

Kamperen

Kamperen blijft een hit, maar ook daar zit meer en meer ontwikkeling in. Was tot voor kort de boerencamping populair. Dit jaar zijn we vooral gevoelig voor de ecocamping. Geen milieubelastende luxe, maar lekker eenvoudig in de natuur. Biologische producten in de campingwinkel en zelf je hout hakken voor een vuurtje. In Frankrijk bijvoorbeeld, daar kun je er je hart aan ophalen.

De Retro bus

Wie liever een eigen huis bij zich heeft, kiest voor een camper. Je ziet ze overal en we rijden er massaal in rond, maar wie meent dat de grootste en meest luxe camper de trend is, heeft het mis. Je bent helemaal ‘hot’ als je rondrijdt in een retro busje annex camper. De VW-bus is daar misschien nog wel het beste voorbeeld van. Soms worden ze tweedehands aangeboden en er zijn liefhebbers genoeg. Veel van dit soort busjes zijn door diezelfde liefhebbers helemaal verbouwd en voorzien van keukentje en slaapplaats. Een paar leuke gordijntjes voor de ramen, hippe schildering op de buitenkant of juist helemaal naturel. En rijden maar. Hard gaat het niet, genieten is het wel. En je waant je weer helemaal in de sixties.

Stedentrips

Naast de natuurvakanties, zijn stedentrips nog altijd populair. Veel mensen kiezen echter niet langer voor de bekende plekken zoals de grootste steden: Berlijn, Barcelona, Parijs of Londen. Nee, het mag wel ietsje minder. In veel kleinere steden is evenveel moois te zien en juist die steden onderscheiden zich van de grotere door hun unieke wijken, creatieve buurten en interessante kunst en cultuur. Denk aan Valencia in Spanje, Salzburg in Oostenrijk of Sheffield in Engeland.

In eigen land

Ons eigen land blijft populair. Er is zoveel moois in eigen land te vinden, dat je er niet zomaar op uitgekeken bent. Wel eens in Zeeland geweest? De Friese Elfsteden gezien? De Wadden ontdekt? Op de fiets of met een camper. Alles is mogelijk. Goed bereikbaar en enorm veel keuze.

Als je het niet weet

Wie een keuze maken tussen al deze trends moeilijk vindt, kan terecht bij een soort Personal Reisadviseur. Geen uren zoeken op de laptop, maar je laten inspireren door iemand die jou een geweldige vakantie kan adviseren en direct alles voor je regelt. Zo iemand kun je vinden via onder andere Personal Touch Travel en The Travel Club

Geschreven door: Redactie