close
  • maandag 6 april
Nostalgie

Lubbers de premier van mijn jeugd

Lubbers de premier van mijn jeugd

Een van de meest prominente politici van Nederland is niet meer: Ruud Lubbers. Hij is 78 jaar geworden en was de langstzittende premier van Nederland. Hij stuurde maar liefst drie kabinetten aan tussen 1982 en 1994.

Vooral 50plussers groeiden op in een tijd dat Lubbers in de politiek actief was. ‘Lubbers was de premier van mijn jeugd’, zei premier Rutte aan de media. Ruud Lubbers studeerde in 1962 cum laude af in economie en nam met zijn broer het bedrijf van zijn vader over: Hollandia Kloos. Als lid van de Katholieke Volkspartij ging hij de politiek in.

Oplossingen

Nadat hij minister van economische zaken was geweest, lid van de Tweede Kamer en fractievoorzitter van het CDA, werd hij voor vele jaren premier. Een premier die niet al te lang wilde bakkeleien, maar vooral in zo kort mogelijke tijd oplossingen zocht. Volgens kenners had hij voor elk probleem wel tien oplossingen. Hij was een creatief en intelligent man. En oplossingen waren noodzakelijk in een periode waarin Nederland met een flinke economische crisis te maken had. Het waren de roerige jaren tachtig.

Internationaal

Privatisering van staatsbedrijven drukte hij er door om de staatsschuld te verminderen. En in zijn tweede periode werd na drie jaar de stekker eruit getrokken op de problematiek rond het reiskostenforfait. Toch volgde er een derde periode, waarin hij het vooral met de VVD moest doen, wat niet altijd goed boterde. In die regeerperiode waren vooral de genomen maatregelen als het om de WAO ging van belang. Met al deze hervormingen zette Lubbers niet alleen nationaal maar ook internationaal zijn naam stevig neer en nadat hij premier-af was, was hij nog ruim vier jaar Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen bij de Verenigde Naties.

Lubbers wordt zowel geroemd als beschimpt. Geroemd om zijn daadkrachtige optreden en hervormingen en beschimpt vanwege zijn toenadering tot de dames. De man schijnt een behoorlijke charmeur geweest te zijn die af en toe grenzen opzocht.

Nog een aantal weetjes:

foto: demonstratie tegen kruisraketten in Woensdrecht, 1981 (drimble.nl).

Geschreven door: Redactie