Lezers opgelet! Het nieuwste boek van de schrijfster van ‘Een klein leven’ mag je niet missen!

Vandaag is het langverwachte tweede boek van bestseller auteur Hanya Yanagihara verschenen. En hoewel de titel misschien wat misleidend kan zijn weten fans van het eerste uur dat ook dit boek geen lichte kost zal zijn. Dat het weer een briljante roman zal zijn die inslaat als een bom en blijvend een krater achter zal laten is bijna onvermijdelijk. Deze mag je niet missen!

Vandaag is het langverwachte tweede boek van bestseller auteur Hanya Yanagihara verschenen. En hoewel de titel misschien wat misleidend is weten fans van het eerste uur dat ook dit boek geen lichte kost zal zijn. Dat het weer een briljante roman is die inslaat als een bom en blijvend een krater achter zal laten is bijna onvermijdelijk.

Hoe groot ‘Een klein leven’ was

In 2015 bracht Yanagihara haar tweede roman uit die haar wereldwijde bekendheid zou brengen. In Een klein leven volgen we vier studievrienden in New York;  de charmante acteur Willem, de excentrieke kunstenaar JB, de getalenteerde architect Malcolm en de mysterieuze Jude St. Francis. Hoewel het boek in het begin rustig voortkabbelt zit er toch al direct een ondertoon in die je langzaam maar zeker naar een meeslepende climax voert. Want dat hoofdpersonage Jude een traumatisch verleden heeft gehad is wel duidelijk, maar wat er precies is voorgevallen wordt heel traag en voorzichtig uit de doeken gedaan, alsof je een voor een alle lagen van een ui pelt.

Dit is echt zo’n verhaal dat onder je huid kruipt en je niet weer los laat. Dat je weglegt omdat je andere dingen te doen hebt, maar ook snel weer oppakt omdat je afvraagt wat de vier vrienden aan het doen zijn, hoe het verder gaat en hoe het af zal lopen. Zo’n boek waarbij je in een gat valt zodra je het dichtslaat, waarbij je het gevoel hebt zelf onderdeel te zijn geworden van deze vriendengroep die je inmiddels zo goed kent. Een boek dat ondanks zijn omvang geen woord te lang lijkt.

Over Naar het Paradijs

Of ook dit nieuwe boek opnieuw door zovelen geroemd zal worden blijft natuurlijk nog even afwachten. Hoewel het verhaal qua opbouw weer heel anders is als een Klein leven en het zich afspeelt in een andere tijden, namelijk boek I 1893, boek II 1991 en zelfs in een toekomstige tijd in boek III 2093, gaat het ook in dit verhaal over de liefde, over relaties en seksualiteit. Op de achterflap staat het volgende te lezen;

‘In 1893 maakt New York deel uit van de Vrije Staten, waar mensen ogenschijnlijk mogen liefhebben wie ze willen. David verzet zich tegen de door zijn rijke familie gearrangeerde verloving met een geschikte kandidaat; hij voelt zich meer aangetrokken tot een charismatische maar arme muziekleraar.
In het door de aidsepidemie geteisterde Manhattan van 1993 woont de jonge Hawaïaanse David samen met zijn veel oudere, rijkere partner, voor wie hij zijn moeilijke jeugd en het lot van zijn vader verzwijgt.
In 2093 probeert Charlie zich staande te houden in het totalitaire New York zonder de bescherming van haar grootvader, een gerenommeerde wetenschapper. Ze ontmoet David, die zegt haar te kunnen redden- Maar kan ze hem vertrouwen?

Deze drie delen vormen samen een weergaloos epos over familie, verlies en de zoektocht naar liefde. Wat niet alleen de personages maar ook de verschillende versies van Amerika met elkaar verbindt, is de worsteling met dat wat ons menselijk maakt; angst, liefde, schaamte, afhankelijkheid, eenzaamheid en bovenal het pijnlijke verlangen om degenen van wie we houden te beschermen.’

Wij kunnen alvast niet wachten om in deze 672 pagina’s tellende roman te duiken, die ons vast weer van onze sokken zal blazen. We leggen de zakdoekjes maar vast klaar. Iedereen die midden in zijn januari dip zit en graag uit wil komen kan dit boek misschien beter overslaan. Of misschien kan de schoonheid van deze literatuur je er juist weer bovenop helpen? Er is maar een manier om er achter te komen; LEES!