close
  • maandag 13 juli
Nostalgie

Kreeg jij ook een paasmandje?

Kreeg jij ook een paasmandje?

BLOG – Ik stond in de huiskamer voor het raam en keek naar mijn klasgenootjes die in een optocht door de straat liepen. Ze hielden allemaal een palmpaasstok omhoog, een kruis gemaakt van twee stokken met daaraan allerlei vruchten zoals rozijntjes, en slingers en snoepjes. Bovenop het liefst een haantje van brood. Ik liep niet mee omdat ik ziek was, ik meen dat het de waterpokken waren.

Maar ik stond er wel, met mijn eigen palmpaasstok in mijn handen. Het is één van mijn vroegste herinneringen. Wat ik me daarna van pasen herinner is dat mijn moeder altijd een boterlammetje op tafel zette en dat mijn broer en ik een klein mandje met chocolade-eitjes kregen met in het midden de chocoladekip die ik tot het laatst bewaarde vanwege het formaat (tegenwoordig zie ik alleen maar mandjes met eieren en een haas) .

Meubelboulevard

De palmpaasstok refereert aan het verhaal van Palmzondag, de laatste zondag van de vastenperiode (vorige week zondag dus) en het begin van de passietijd. De intocht in Jeruzalem en het kruis waarop Jezus stierf, de haan die één keer kraaide. Het verhaal is sommigen bekend, anderen niet. Geeft niet, maar het is dus wel iets anders dan de paasdagen tegemoet treden met het voornemen een meubelboulevard te bezoeken en zoveel mogelijk chocolade naar binnen werken, maar dat terzijde.

Paasvuur

Naast die meubelgekte, hebben we nog de paasvuren die de aandacht trekken. Vooral in het oosten van het land, ik noem even Holten, waar een ware paasvuur-competitie heerst. Flink opstapelen en de fik erin. Genoeg aanloop daar.

Poespas

Vind je dat allemaal te heftig, dan laat je het bij eieren zoeken. Alhoewel, 50+ en nog geen kleinkinderen… Nee, dan kun je beter gewoon genieten van je vrije dagen zonder al die poespas. Maar dat broodhaantje, die kun je wel even bakken toch? Krijg je van mij een recept. Voor een paasontbijt!

Broodhaantje

500 gram bloem en een snufje zout, zakje droge gist en een theelepel suiker (misschien kan honing ook), 3 dl water of melk en lekker wat krenten en rozijnen (ook voor de oogjes).
Bloem, zout, gist en suiker in een kom doen, in het kuiltje de water of de melk gieten en goed kneden. Vervolgens laat je dit 45 minuten rijzen (vochtige doek erover, warme plek).
Van dit deeg kun je vier haantjes maken. Bak de haantjes op 225 graden in 20 minuten gaar.

Fijne paasdagen!

Geschreven door: Julia van Bohemen