Koester de kunsten en kies deze kerst voor het theater

De Spaanse dichter en toneelschrijver Federico García Lorca zei ‘een volk dat zijn theater noch helpt noch wil aanmoedigen is stervende, indien het niet reeds gestorven is’. Hoewel de overheid zijn uiterste best heeft gedaan de culturele sector tijdens de pandemie de das om te doen, laat het Nederlandse volk dat gelukkig niet zomaar gebeuren. De cultuursector heeft echter wel een flinke dreun gekregen en kan daarom zoveel mogelijk steun gebruiken. Maar dat is zeker niet de enige reden om naar het theater te gaan deze winter!

Sfeervolle en karakteristieke theaters

Mensen die niet zoveel met theater hebben zullen misschien liever thuis Netflix aanzetten om zich in een verhaal te verliezen. Maar liefhebbers weten dat je dit absoluut niet met elkaar kunt vergelijken. Een theater bezoeken gaat niet alleen om het theaterstuk zelf, maar ook om de hele ervaring eromheen. Dat begint vaak al met de schouwburg. Want in Nederland hebben we er een aantal prachtige; DeLaMar aan het Leidse Plein, de Koninklijke Schouwburg in Den Haag, de Stadsschouwburg van Groningen en natuurlijk Koninklijk Theater Carré. Maar er valt nog veel meer te kiezen, want Nederland heeft bijna 700 theaters. De mooiste theaters zien er van buiten al schitterend uit, en alleen in de foyer kijk je vaak je ogen al uit. Hier hangt dan ook altijd een bijna tastbare spanning in de lucht van opwinding en verwachting. Maar ook een gevoel van samenhorigheid, want iedereen komt hier met hetzelfde doel.

Rood fluweel

Het theater heeft bovendien vaak een wat chique uitstraling. Dat komt onder andere door de kleur rood die in veel theaters prominent aanwezig is. De zachte rode stoelen waarin je zo lekker kunt wegzakken en de roodfluwelen theatergordijnen geven bovendien een gevoel van veiligheid en warmte. Zodra je een theaterzaal binnenstapt begint het een beetje te kriebelen in je buik, want je weet dat het nu bijna gaat beginnen!

Voor ieder wat wils

Wie bij het theater alleen denkt aan een klassiek stuk of een musical heeft duidelijk niet door dat er in het theater een grote diversiteit aan artiesten het podium betreedt. Je kunt deze kerst inderdaad kiezen voor de echte kerstklassieker De Notenkraker van Tsjaikovski om je te vergapen aan de mannen en vrouwen op spitzen of voor de musical Belle en het Beest, met de mooie kerstboodschap dat het de binnenkant is die er toe doet. Maar je kunt ook naar de cabaretshow van de onnavolgbare Stefano Keizers, of misschien heb je meer zin in de mannen van Koefnoen Live of de hilarische kerstshow van Alex Klaassen? Maar ook als je het theater het liefst bezoekt voor een muzikale avond kun je deze winter ook zeker de krenten uit de pap vissen met shows als de Top2000 live of de intieme voorstelling van Stef Bos. Het aanbod is zo breed en divers dat het eigenlijk onmogelijk is dat je geen voorstelling kunt vinden die je aantrekt.

Vergroot je wereld

Een bezoekje aan het theater is een hele laagdrempelige manier om in aanraking te komen met kunst en cultuur en om even uit je eigen wereld te stappen. Door het theater leer je nieuwe werelden kennen en vergroot je je eigen wereld. Maar bovenal is het theater gewoon een magische plek waar verhalen tot leven komen, of dat nou door dans, theater, cabaret of wat dan ook is. Vooral voor kinderen is het theater een groot magisch avontuur. De kerstvakantie is dan ook het moment om met kinderen of kleinkinderen naar het theater te gaan. Voor de allerkleinste theatergangers kun je kiezen voor Nijntje de Musical. En alle helden komen wel aan bod in het theater; zoals Buurman en Buurman, Bing, Juf Roos, Dolfje Weerwolfje, Woezel en Pip, Peppa Pig en Brandweerman Sam. Ze zullen hun ogen uitkijken en jij op jouw beurt kijkt vooral naar die stralende gezichtjes, want die zijn toch het allermooiste om te zien.

Opdoffen en nagloeien

Het winterseizoen is bij uitstek het beste theaterseizoen. Als het buiten koud en guur is voel je de warmte en gezelligheid van het theater juist nog meer. Met name in de kerstvakantie is een bezoek aan het theater het uitgelezen moment om je een beetje op te doffen en er echt een speciaal moment van te maken. De meeste theaters hebben ook erg leuke eet- en drinkgelegenheden onder het dak, waar je voor, maar vooral ook na de voorstelling nog terecht kunt om nog even na te genieten met een drankje en hapje.

Waar zie jij deze winter de fluwelen gordijnen openschuiven?

Deel dit artikel

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar boven
Scroll naar top