Kerst, wat is er allemaal veranderd?

Verlang jij ook nog weleens terug naar vroeger en de manier waarop je kerst vierde? Sommige tradities veranderen nooit, maar de sfeer van de kerst uit je kindertijd wel. Hoe was het toen ook alweer?

Kerstboom

Een oude traditie in Nederland: een kerstboom kopen. Enthousiastelingen hebben er al voor 5 december eentje in huis, de rest koopt er na Sinterklaas eentje. Toch moet gezegd worden dat het steeds meer een trend wordt om de kerstboom eerder in huis te zetten. Wellicht doordat de pepernoten ook al zo vroeg in de winkel liggen en kerst steeds meer wint aan populariteit.

Vroeger kocht je misschien wel een kerstboom op de markt en heb je nu in plaats daarvan al jaren een kunstboom. Die worden steeds ‘echter’. Of je koopt een echte in het tuincentrum. Sommige tuincentra pakken enorm uit met kerstshows. Dat is andere koek dan naar de kweker met zijn stukje land waar hij kerstbomen op verbouwt. Dat kan overigens nog steeds hoor. Maar het zijn er wel een stuk minder aan het worden.

Echte kaarsjes

Vroeger versierde je de boom met echte kaarsjes om hem te verlichten. Tegenwoordig gebruiken we een snoer met kerstlampjes die je ieder jaar weer uit de knoop moet halen. Elk jaar deed je weer dezelfde gouden, roden of zilveren ballen erin als het jaar daarvoor. Tegenwoordig kan alles in de boom. Je kan het zo gek niet bedenken of er is wel een kerstdecoratie van te vinden. En ieder jaar weer andere.

Naar de kerk

De kerstnachtdienst. Traditiegetrouw naar de kerk. Iets wat vele Nederlanders vroeger steevast met kerst deden. De stoelen in de kerk worden steeds leger, ook op kerstavond. Toch is het nog steeds voor sommige mensen de manier waarop kerst wordt ingeluid. In de dienst wordt stilgestaan bij de geboorte van Jezus en worden natuurlijk de bekende kerstliederen gezongen zoals: Gloria in Excelsis Deo en Stille nacht, Heilige nacht. Je komt meteen in de kerststemming.

Fonduen

In de jaren zeventig kwam voor het eerst de fonduepan op tafel. Gezellig met veel mensen je eigen eten maken. Voordat het fonduen van start ging kreeg je vaak eerst een soepje. Daarna kon je los met die pan. Spiritus in een bakje en met een lange vork vlees laten garen in gloeiend hete olie. Stinken! Hoorde ook gewoon bij kerst. Net zoals nu eigenlijk het gourmetten.

Stokbrood, salade, kruidenboter en andere sausjes maakten het feestje compleet. Je at van borden die oranje, geel, paars en bruin waren met allerlei vakjes, heel handig voor de saus. Als afsluiter kwam er vanille-ijs met warme chocoladesaus op tafel. Of de welbekende ijstaart. Lekker!

Kerstkaarten versturen

Een traditie die ook aan het veranderen is: de kerstkaarten. In 1873 bood boekhandelaar Koster voor het eerst nieuwjaarskaarten aan. Op die kaarten stonden mooie wensen. In 1875 ging een drukker in de Verenigde Staten massaal kerstkaarten drukken en toen begon het pas echt te lopen. In Nederland verstuurde men steeds meer kerstkaarten. Die trend is nu dalende. Een echt kaartje in je brievenbus is echter nog altijd het allerleukste, in plaats van een appje of een digitaal kaartje in je mailbox.

Foto: Wikimedia 

Deel dit artikel

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar top