close
  • dinsdag 14 juli
Reizen

Jeanette proeft een stukje Maya-cultuur in Tulum 

Jeanette proeft een stukje Maya-cultuur in Tulum 

Jeanette Slagt besloot om op 53-jarige leeftijd opnieuw te beginnen als digitale nomade. Hierdoor heeft ze een compleet nieuwe manier van gepensioneerd leven neergezet.

In 2015 heeft ze vrijwel alles verkocht wat ze bezat. Ze was werkeloos, had een start gemaakt met een eigen bedrijf, maar helaas lukte het concept niet in Nederland. Ze besloot om ‘tering naar de nering’ te zetten: oftewel haar uitgaven af te stemmen op haar inkomsten. En waar kon ze dat beter doen dan in een land waar het levensonderhoud goedkoop is?

Dus boekte ze een ticket naar de Filipijnen en verhuisde. Momenteel verblijft ze in Mexico en heeft Jeanette al heel wat geschreven  voor 50+. Geniet mee van haar avonturen en haar kijk op het leven na je vijftigste. Vorige week vertelde over de zorgen over haar visum.

Foto: Jeanette Slagt en haar zoon in Mexico

Jeanette proeft een stukje Maya-cultuur in Tulum

Ik ga een dagje naar Tulum. De stad Tulum ligt anderhalf uur rijden naar beneden op het schiereiland Yucatan waar ik verblijf. Vlak voor Tulum ligt een van de grotere archeologische sites met een heuse Maya tempel. Het is voor mij goed bereikbaar met de bus. Ik heb nog steeds geen enkele vooruitgang geboekt met mijn verblijfsstatus in Mexico en hierdoor kan ik nog geen motor kopen.

Prachtige locatie

Als ik de bus uitstap sta ik aan het begin van een enorme groot gebied en een lange wandeling ligt voor me. Het is druk. En het is warm, heel warm. Gelukkig heb ik een fles water mee en zijn er her en der bomen met bankjes in de schaduw om even uit te rusten. Aan de rand van de zee liggen de overblijfselen van een Maya nederzetting.

De stenen fluisteren verhalen en de borden met uitleg vertellen de rest. De omtrek van het paleis, de piramide, het is een prachtige locatie. Overal zitten leguanen en lopen toeristen. De ruïnes zijn uit de dertiende eeuw en gedeeltelijk gerestaureerd. Ik weet dat een eind verder langs de weg nog de entree naar Coba ligt, het andere deel van deze Maya nederzetting diep in de jungle. Deze hier in Tulum was meer een uitkijkpunt. Het strand in de baai is een gebied waar schildpadden hun eieren leggen.

Mysterieuze patronen

Ik leer over Maya winkelstraten, de structuur van de nederzetting en de betekenis van al hun gebouwen. Ze moeten een hechte structuur hebben gehad en ook een rechtssysteem. Er is een bijeenkomst hal en iedere straat lijkt wel een eigen tempel gehad te hebben. Ik zag onlangs een documentaire op YouTube over de waterbekkens hier onder de grond en hoe de Maya’s hun leven afstemden op ondergrondse waterbronnen en de sterrenhemel. En dat eigenlijk geen gebouw ‘zomaar’ gebouwd lijkt, maar er een mysterieus patroon in lijkt te zitten. De zogenaamde cenotes (waterbekkens en ondergrondse meren) vind je door heel Mexico, maar hier in Yucatan zijn wetenschappers ze allemaal in kaart aan het brengen en wordt er heel veel archeologisch onderzoek gedaan naar het verband tussen de Maya ruïnes, vestigingen en de waterbronnen. Ze vinden in die cenotes overblijfselen van beschavingen die ver terug lijken te gaan in de tijd, nog voor de grote inslag van de meteoriet die de dinosaurussen deed uitsterven.

Rond hopsen met veren en brandend kool

Eén van die inslagen was ook in Yucatan, vlak bij Merida. Chicxulub is een 180 km brede krater die gekoppeld wordt aan die meteorietenregen van miljoenen jaren geleden. Rondlopend in Tulum vraag ik me af hoeveel we nu echt weten van deze geschiedenis en hoeveel we gokken. Hoe het moet zijn geweest om te leven van visvangst, honing teelt en landbouw. En hoe het moet zijn geweest om al die rituelen uit te voeren, om daar bij te zijn? Zouden alle mensen van het dorp daar dan plichtgetrouw naar toe gaan? Of zouden sommigen denken: Vanavond niet hoor, geen zin. Alweer dat rond hopsen met veren en brandend kool, veel te warm vandaag!

Dat Maya’s veel naar de sterren keken en astrologie een belangrijk deel uitmaakte van hun beschaving zit nog steeds ingeweven in het dagelijks leven. Ik zie in elke stad waar ik kom wel een planetarium en scholen zitten daar regelmatig voor opdrachten en projecten. Je mag daar gratis naar binnen om een kijkje te nemen naar de planeten en de sterren.

Foto: de kust van Tulumn 

Als je alle ruïnes hebt gezien kun je nog naar het strand, dat sla ik over, want het zeewier is zoveel vandaag, en ik ben moe. De warmte put je uit. Ik wandel naar de bus en stop onderweg voor wat eten en drinken. Ik bekijk de souvenirs en de Maya dansers. Geniet in de schaduw van een boom van een citroenlimonade en kijk naar al die toeristen die in en uit lopen.

Stenen maken diepe indruk

Lekker dagje vandaag, denk ik, als ik in de bus naar huis zit. Ik plan ook een dagje in naar een stad, drie uur rijden hier vandaan wat een geweldig historisch centrum heeft. En een wandeltochtje door een onlangs ontdekte botanische tuin, daar schijnen naast de grappige coaties (neusberen) ook apen in het wild te zitten. Vandaag zag ik leguanen en eekhoorns, de altijd aanwezige duiven en kraaien en pelikanen. En ik zag stenen, heel veel stenen die een diepe indruk op mij gemaakt hebben als het gaat om hoe oude beschavingen zo’n georganiseerd en gestructureerd leven hadden blijkbaar.

Foto: een leguaan 

 

Geschreven door: Redactie