close
  • maandag 13 juli
Nostalgie

I’m gonna live forever. Fame!

I’m gonna live forever. Fame!

muziekmaand

Ken je de donkere musicus Bruno, de mooie zangeres Coco, de knappe Danny, de lenige Leroy en de bebaarde leraar Shorofsky nog? Het zijn een paar van de hoofdrolspelers uit de serie Fame. Het ging over studenten van de New York School for the Performing Arts die heel graag beroemd wilden worden en les kregen in dansen, muziek en acteren. Op het hoogtepunt trok de serie 3,5 miljoen kijkers, vergelijkbaar met het succes van de Luizenmoeder nu.

Boven in een oude platenkoffer diep ik de lp op van The Kids from Fame. Die heb ik dus gewoon bewaard! Niet zo heel gek, want ik heb de plaat grijs gedraaid en ik kon alle nummers meezingen. Ik was verliefd op zowel Bruno en Danny en wilde net zo goed worden als Coco. En zulk haar hebben, maar het is beide niet gelukt.

Lp en Spotify

De plaat brengt herinneringen naar boven aan begin jaren tachtig toen ik geen aflevering miste en enorm genoot van de serie, vooral vanwege de muziek die erin zat en de vriendschappen tussen de studenten. Met de fysieke lp naast me en Spotify aan zit ik weer helemaal in het gevoel van toen en surf ik op internet naar informatie over de serie. Ik blijk alle songteksten nog uit mijn hoofd te kennen.

Fame lp

De eerste weken werd de serie niet zo heel goed bekeken, maar na het vervroegen van het uitzendtijdstip werd Fame een rage. The Kids from Fame gaven zelfs in 1983 twee concerten in Ahoy. De merchandise van tegenwoordig bestond toen nog niet zo, maar Bruno stond wel in het Hema-breiboek in een FAME-trui die moeders voor hun kinderen konden breien.

Starmaker

De film waarop de serie was gebaseerd, was niet een groot succes, maar toen deze tijdens de looptijd van de serie nog een keer te zien was in de bios, werd ook die een hit. De liedjes uit de serie verschenen dus op vinyl en nummers als het mierzoete ‘Starmaker’ en het vrolijke ‘Hi-Fidelity’ scoorden goed. We zongen ze allemaal mee. De topper was natuurlijk voor Irene Cara die met de titelsong ‘Fame’ een wereldhit te pakken had. Ook hier werd het een nummer 1 notering. Overigens kwam dat nummer uit de film, want in de serie speelde Erica Gimpel de rol van Coco.

Musical

Nog een paar weetjes. De actrice Debbie Allen, die Lydia Grant speelde in de serie, was ook de choreografe van de serie en won daarmee een Emmy. Madonna, die toen nog niet bekend was, deed auditie voor de rol van Doris, maar werd afgewezen. Janet Jackson speelde in seizoen 4, maar dat hebben wij nooit kunnen zien omdat de serie hier toen al niet meer populair was en eerder werd stopgezet. In 2008 was in Nederland de musical Fame in de theaters te zien met Kim-Lian van de Meij en Jim Bakkum in de hoofdrollen.

Hoofdrolspelers

Rest nog de vraag wat er van de hoofdrolspelers is geworden. Met Leroy is het helaas niet goed afgelopen. Hij raakte verslaafd, besmet met HIV en stierf op zijn 41e. Overigens was de acteur die Leroy speelde de enige die echt heeft gestudeerd aan de High School for the Performing Arts, maar hij werd na een jaar van school gestuurd. Bruno werd een succesvolle componist. Hij is inmiddels wel al zijn mooie haar kwijt. Coco speelde als actrice in series als ER, House en Law en Order. Mr. Shorofsky tenslotte was in het echt ook leraar. Hij overleed in 2001. Danny bleef acteren en is nog steeds best een lekker ding.

Geniet hier nog even van een Fame momentje.

Geschreven door: Boukje Wiersma