Hoe geheimzinnig zijn die herenclubs?

Misschien heb je gestudeerd en zat je vroeger bij het corps, de mannelijke studentenvereniging. Mogelijk stapte je daarna over naar de rotary of ga je nu liever voor de biljartclub of tennisvereniging. Blijft staan dat de geheimzinnige samenkomsten van mannen tot de verbeelding spreken. Ken je de Zwanenbroeders?

We kennen allemaal de rotaryclub, maar echt geheimzinnig is dat niet. De Vrijmetselarij gaat een stapje verder, maar ook daar is steeds meer informatie over te vinden. 50+ ging zelfs onlangs in gesprek met de Vrijmetselarij in Groningen. Een veel chiquere club is het genootschap De Illustre Lieve Vrouwenbroederschap ofwel de Zwanenbroederschap uit Den Bosch, waar menig lid van het koningshuis bij aangesloten is. Althans, zo lijkt het.

Wat daar zo bijzonder aan is? Het bestaat zoals meestal alleen uit mannen die er geheimzinnige tradities op nahouden die niet of nauwelijks buiten de deuren van het genootschap gekend worden. De heren smeden plannen, inspireren elkaar en zijn volgens insiders vrienden voor het leven.

De Roy van Zuydewijn en Willem Alexander

Met in totaal 120 leden en 36 ereleden (eerder alleen katholieken, later protestanten en katholieken) vormt het genootschap al 700 jaar een waar broederschap. Als iets zo lang bestaat zou je wel willen weten wie daar allemaal ooit toe behoord hebben. Hier volgen enkele namen: Karel de Vijfde, schilder Jeroen Bosch, Fentener van Vlissingen, Van Lanschot en De Roy van Zuydewijn. Allemaal al overleden en vandaar dat dit openbaar is. Wie er tegenwoordig lid van zijn is niet bekend.

Het gerucht gaat dat Willem Alexander lid is en zo waren meer leden van het koninklijk huis toegetreden zoals Prins Bernhard. Maar opvallend ook koningin Wilhelmina, Juliana en Beatrix. Als enige vrouwen. Wie eenmaal lid is, blijft dat voor het leven.

Er werd zwaan gegeten

Het genootschap, van oorsprong alleen bestaand uit geestelijken, had als doel vooral voor de armen te zorgen en Maria te vereren. Later kwamen daar ook andere hooggeplaatsten bij, vooral zij die vermogend waren en flink van stand.

Als de leden met elkaar op kerstavond aan de dis zaten, dan werd er zwaan gegeten. Dat klinkt nu wat vreemd, maar in de tijd van graaf Frederik van Egmond was dat een delicatesse en deze heer schonk dan ook standaard voor die avond twee zwanen. Vandaar de naam: Zwanenbroeders.

Tentoonstelling in Noordbrabants Museum

Er worden nog altijd lezingen en bijeenkomsten gehouden en sinds de toetreding van ook niet-katholieken is de doelstelling vriendschap en eenheid tussen christenen en zorgdragen voor zowel materieel als immaterieel erfgoed. Saamhorigheid en een broederlijke band zijn belangrijk evenals oog voor de ontwikkelingen en problemen van de moderne tijd.

De club bestaat nu 700 jaar en vanwege een tentoonstelling in het Noordbrabants Museum krijgen we er wat meer van te zien. Tot en met 3 juni.

Portret van Vrijmetselaar Cees van Ham teruglezen? Klik hier

Bron: nos.nl

Deel dit artikel

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar boven
Scroll naar top