Gouden Jaren, de leukste kalender voor het nieuwe jaar

Econoom en journalist Annegreet van Bergen beschreef de veranderingen in onze samenleving van de afgelopen zeventig jaar. Het leidde tot twee succesvolle boeken: Gouden Jaren en Het goede leven. Nu is er dan een heuse scheurkalender met de titel Gouden Jaren.

De kalender bevat voor iedere dag een bijzonder kortverhaal. Zoals over de borrelhapjes die we in de gouden jaren serveerden. Wie met kerst lekkere hapjes met humus of pesto op tafel zet, zou eens moeten bladeren naar de datum van 29 januari waar staat verteld wat we in de jaren zestig op tafel zetten. Blokjes kaas met een zilveruitje (met prikkertje) of plakken leverworst. En wat te denken van de eerste Nederlandse zoutjes: pretzels. Er stonden overigens ook glazen vol sigaretten om vrijuit te pakken. Daar hebben we het maar niet meer over.

Of wat te denken van een meer zomerse datum: 24 juli. Die datum heeft er niet zozeer mee te maken, maar het verhaal is voor mensen nog wel herkenbaar: bellen vanuit een telefooncel. Dat je daar muntgeld voor nodig had en dat er vaak lange rijen stonden. Weet je nog?

Nog eentje dan: nylonkousen. Je moest ze vastmaken aan een gordeltje, de jarretels. Toen in de jaren zestig de panty in zwang kwam: een nylonkous met een broekje, was dat veel comfortabeler om te dragen. Vooral toen ook de minirok in zwang kwam.

Volgens de schrijfster zijn al deze verhaaltjes, wetenswaardigheden en herinneringen voer voor gespreksstof over de tijd van toen. Er is in de jaren zo ontzettend veel veranderd. Wie weet nog wat kaatseballen is, een knijpkat of ‘iets op de groei kopen’? Je leest erover in deze kalender. 365 verhaaltjes vol geinigheden, leukigheden, wetenswaardigheden en vol herinneringen aan een tijd die niet meer terugkeert, maar nog altijd tot de verbeelding spreekt. Voor een leuk prijsje heb je op deze manier een fantastisch cadeau, ook voor jezelf.

Uitgeverij Atlas Contact

 

Deel dit artikel

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar boven
Scroll naar top