Gouden held Rob de Nijs deze maand volop in de spotlights

Bijna 78 jaar is hij en een van bekendste zangers van Nederland: Rob de Nijs. Bijna iedereen kent wel een nummer uit zijn bijna zestigjarige carrière. Malle Babbe, Ritme van de regen, Dag zuster Ursula en Banger Hart: het waren stuk voor stuk grote hits. De zanger liet vorig jaar weten dat hij de ziekte van Parkinson heeft en dat leek het einde van zijn muzikale loopbaan. Maar het bloed kruipt en hij gaat toch weer optreden.

Het management van De Nijs laat weten dat het naar omstandigheden prima met hem gaat en er staan voor de komende weken optredens gepland in Utrecht, Maastricht en Tilburg. Daarnaast komt er half november een nieuw album met boek uit, met de toepasselijke naam ’t is Mooi Geweest. Op het album staan nieuwe composities van onder andere Pascal Jacobs, Boudewijn de Groot en Danny Vera.  Het boek is geschreven door Robert Haagsma en bevat alle songteksten en verhalen achter de nummers. Ook staan collega-artiesten stil bij de belangrijke rol die Rob de Nijs speelt in de historie van de Nederlandse popmuziek. Afgelopen vrijdag waren Rob de Nijs en zijn vrouw te gast in Op1. Pascal Jacobs en Danny Vera zongen het nummer ‘Wat als later nu is’ van het nieuwe album van De Nijs. Het leverde een ontroerend televisiefragment op. De  zanger oogde breekbaar door zijn ziekte, maar zong delen van het nummer mee. Het raakte niet alleen de kijkers, maar ook iedereen in de studio.

Gouden Held

Rob de Nijs staat sowieso in de spotlights. Hij wordt de hele maand november geëerd in het radioprogramma Lunch Lekker met Daniel Dekker en in Tijd voor MAX. Daniel Dekker draait iedere dag een nummer van de ‘Gouden Held’. Je kunt ook zelf een favoriete plaat aanvragen. Op maandag 30 november zullen de 3JS in het tv-programma een eerbetoon aan de zanger brengen door een klassieker van De Nijs in een nieuw jasje te steken. Ook online is er volop aandacht voor Rob. Gedurende de maand verschijnen er achtergrondartikelen en een quiz op www.MAXVandaag.nl, met aan het eind van de maand een interview met de zanger.

Hamelen

Daarin zullen zeker al zijn muzikale successen aan bod komen. En misschien ook wel zijn rol in de televisieserie ‘Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen, mijnheer?’ Daarin speelde Rob de Nijs Bertram Bierenbroodspot en verder waren onder andere Loekie Knol en Martin Brozius erin te zien. Ik herinner me de serie nog heel goed. Voor wie er ook nostalgische gevoelens bij krijgt: hier kun je een opname bekijken van een liveconcert uit 1975 met alle personages en liedjes. Rob de Nijs zei ooit in een terugblik op Hamelen (met leuke oude fragmenten): “Ik denk nog heel vaak terug aan die tijd. Ook omdat het zo ontzettend belangrijk was voor mijn carrière. Alles kwam daar bij elkaar.”

Privé

Of het roerige privéleven van de zanger ook besproken gaat worden is de vraag. Alle perikelen rondom zijn scheiding van Belinda Meuldijk stonden lange tijd breed uitgemeten in de roddelpers en ook publicaties over zijn autistische zoon Yoshi werden niet geschuwd. Inmiddels is Rob alweer twaalf jaar getrouwd met de veel jongere Henriette en samen hebben ze een zoontje van acht. De Nijs laat zich er door de ziekte van Parkinson duidelijk niet onder krijgen. In de Volkskrant zei hij begin dit jaar: “Ik heb zo’n mooi leven gehad, dat ga ik niet laten verpesten door het laatste stukkie”.

Lunch Lekker met Daniel Dekker is iedere werkdag te beluisteren tussen 12 en 2 uur op Radio 5. Je kunt een plaat van Rob de Nijs aanvragen via www.MAXVandaag.nl of www.NPORadio5.nl. Op maandag 30 november is Rob bij Daniel te gast in de studio.

 

Foto’s: Wikimedia

Deel dit artikel

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar top