close
  • zondag 24 oktober
Kunst en Cultuur

Fries Film Archief heeft mensen nodig

Fries Film Archief heeft mensen nodig

Als je liefhebber bent van historie en dan specifiek van Friesland, dan kun je er je hart aan ophalen: het Fries Film Archief. Steeds vaker duiken er oude films op die, eenmaal gedigitaliseerd, wereldwijd bekeken kunnen worden. Ook recent materiaal wordt door het Film Archief opgeslagen. Een prachtig stukje erfgoed, waar je als vrijwilliger bij betrokken mag zijn. Het Archief komt momenteel handen tekort. 

Wat is het FFA?

Het Fries Film Archief  (FFA) is onderdeel van Stichting Film in Friesland en gevestigd in het gebouw van Tresoar. Het filmarchief verzamelt en beheert sinds 1988 het filmisch erfgoed van Fryslân en is geïnteresseerd in alle films en video’s die in of over Fryslân zijn gemaakt, van heel oud tot zeer recent. De collectie bestaat op dit moment uit ca. 13.000 dragers (filmspoelen, diverse videoformaten, dvd’s, etc.), waarvan een groot deel is gedigitaliseerd. De originele films worden bewaard in het filmdepot in het gebouw van Tresoar.

In archief

Kenniscentrum

Het Fries Film Archief is het kenniscentrum voor beeld en geluid in Friesland en samenwerking en dienstverlening zijn erg belangrijk. Met het beeldmateriaal van het FFA worden diverse musea in Fryslân ondersteund en de organisatie adviseert archieven, historische verenigingen en particulieren over beheer en digitalisering van historisch filmmateriaal. Omrop Fryslân en Nederlandse en buitenlandse omroepen maken regelmatig gebruik van de beelden. Ieder jaar worden er pareltjes uit het filmarchief op het Noordelijk Film Festival getoond. Begin dit jaar waren er ook vertoningen tijdens de Sneker Filmwinter.

Scene uit Detained

Vondst

Begin 2017 vond medewerker Jurjen Enzing unieke beelden uit 1924 van Stan Laurel. Het ging om de film ‘Detained’ en een ongekende vondst. De Leeuwarder fotograaf Van Kampen kocht de film ooit, maar heeft deze nooit kunnen verhuren vanwege de kwetsbare kwaliteit en had hem geschonken aan het filmarchief. Toen een miskoop, nu jaren later een prachtige historisch ontdekking. Lees hier het eerder door ons gepubliceerde artikel over deze bijzondere ontdekking.

Geschonken of in beheer gegeven

Een aanzienlijk deel van de collectie van het Fries Film Archief is afkomstig van ‘amateurfilmers’ (amateur in de zin van liefhebber) die hun materiaal hebben geschonken of in beheer gegeven. Daarmee is het typisch een collectie die door de jaren heen vanuit de samenleving is opgebouwd.  Een van de belangrijkste doelstellingen is het opnieuw beschikbaar stellen van de films aan de samenleving. Dit doet het FFA onder andere via de website, waar de catalogus kan worden doorzocht en de duizenden films die zijn gedigitaliseerd kunnen worden bekeken. Daarnaast worden de films voor diverse doeleinden gebruikt: televisie en documentaire, tentoonstellingen, educatie, filmavonden, evenementen, onderzoek, thema- en kunstprojecten, etcetera.

Vrijwilligers

Vrijwilliger

Het Fries Film Archief is op zoek naar nieuwe vrijwilligers om de binnenkomende films te inventariseren en in te voeren. Lijkt het je wat om bij deze bijzondere organisatie betrokken te zijn, dan vind je hieronder alle informatie over de vrijwilligersvacature.

 

Vacaturetekst

 

hoofdfoto: Haye Bijlstra

Geschreven door: Redactie