close
  • dinsdag 18 februari
Reizen Vrije tijd

Foto van de maand: genieten in Schotland

Foto van de maand: genieten in Schotland

In 2017 maakte 50 plus fotografe Gea een autorondreis door Schotland en bezocht onder andere de eilanden Skye, Lewis en Harris. Ze vond het er geweldig en en maakte natuurlijk prachtige foto’s. Geniet van de plaatjes en Gea haar verhaal. Wie weet raak je enthousiast en wordt dit prachtige groene land jouw volgende vakantiebestemming. 

“Schotland, wat een heerlijkheid! Als het kon stapte ik meteen in het vliegtuig en ging ik er zo weer naar toe. Want het was echt prachtig. De natuur, het groen, de bergen, de luchten, de weggetjes (best eng op zijn tijd), de mensen, de uitgestrektheid, de sfeer..we hebben zo genoten!

Het mystieke landschap was al heel erg de moeite waard, maar we hoopten ook puffins (papegaaiduikers) en dolfijnen te zien. En ja, dan moet je wat geluk hebben en het was ons gegund. De puffins zitten op de rotsen tot de jongen uitvliegen, maar heel kort dus. We waren er gelukkig net op tijd en konden zien hoe de papegaaiduikers voor hun jongen zorgen. Vanaf de rots duiken ze in het water om een aantal visjes te vangen en die te voeren aan de jongen. Ze proberen dan met de bek vol visjes weer op te vliegen naar het nest. Dat doen ze met een aanloopje tegen de wind in. Razend snel, een prachtig gezicht. De dolfijnen laten zich ook niet elke dag zien, maar we hadden echt mazzel. Op de terugweg van de puffins zagen we ze; links van de boot, rechts van de boot, onder de boot door. Echt super gaaf! Ik denk dat we er wel zo’n dertig hebben gespot. Om ze dan ook nog goed vast te leggen, dat is een ander verhaal. Ze zijn enorm snel, voor je weet waar ze boven komen, duiken ze al weer naar beneden. Het boottochtje ging ook nog langs een zeehondenstek. Mooi om ze zo in hun natuurlijke omgeving te kunnen zien.

collage dieren

Na de dieren was het water aan de beurt.  Onze tiener mag graag golfsurfen, dus dat hadden we vooraf geboekt. We verbleven drie nachten in Stornoway. Helaas ging het surfen twee keer niet door vanwege het weer, maar op de laatste dag lukte het dan toch. Ze had bijna privéles op een uitloper van de Atlantische oceaan. Onder de Jan-van-Genten, boven de zeehonden en in de verte achter ons een walvis. Hoe mooi wil je het hebben? Het was een dag om nooit meer te vergeten!

We hebben veel gezien, maar er zijn nog duizend dingen die ook nog de moeite waard zijn om te bekijken en te beleven. Wie weet een andere keer. Het fotograferen was best nog een avontuur. Ik zou het nu anders hebben gedaan en naar verwachting met meer scherpe foto’s zijn thuis gekomen. Vanwege de snelheid van de dieren had de sluitertijd vaak sneller gemoeten. En ik had sowieso nog wat weinig ervaring, zowel in het fotograferen zelf, als met mijn camera.”

collage zee

 

Geschreven door: Gea Neijsen