close
  • zondag 27 september
Kunst en Cultuur

Feestelijke afsluiting project Tijd voor Talent

Feestelijke afsluiting project Tijd voor Talent

Wie boven de vijftig is en de ambitie heeft om ‘iets met kunst en cultuur’ te gaan doen, komt slechts een beperkt aanbod tegen. Keunstwurk bracht daar twee jaar geleden verandering in met het project ‘Tijd voor Talent’. Op het aanstaande eindfeest wordt de balans opgemaakt. En iedereen is welkom. 

De provincie Friesland heeft in toenemende mate te maken met krimp en vergrijzing. Dertig procent van de bevolking is ouder dan vijftig jaar. Als gevolg van dalende inwonersaantallen vallen voorzieningen weg en neemt de kans op vereenzaming toe. Reden voor de organisatie Keunstwurk om in 2016 het project ‘Tijd voor Talent’ op te starten, om zowel vitale als kwetsbare ouderen te stimuleren deel te nemen aan initiatieven op het gebied van kunst en cultuur.

Waarom Tijd voor Talent?

Dit project werd opgezet omdat duidelijk is geworden dat als je de vijftig gepasseerd bent en je samen met leeftijdsgenoten wilt dansen, een film wilt leren maken of met hout creaties wilt maken, het aanbod niet erg groot blijkt. Ook denken mensen soms dat ze er te oud voor zijn. Toch zijn kunst en cultuur ook op latere leeftijd enorm belangrijk. Ze verbinden, stimuleren, raken en kunnen bijdragen aan een gezond lichaam en jonge geest.

“Kunst bekijken doet iets met je. Je wordt er vrolijk van, het wind je op of het ontroert je. Het laat je niet onberoerd. En dat geldt ook voor de mensen die op latere leeftijd zelf kunst gaan beoefenen” – Hedy d’Ancona.

TheatergroepKeunstwurk betrok de doelgroep erbij, vroeg wat ouderen graag zouden willen doen en luisterde naar ideeën en ervaringen. Er ontstonden bijzondere initiatieven. In Houtigehage worden picknicktafels gemaakt door een houtbewerkingsgroep, op Florastate in Leeuwarden startte onder leiding van kunstenares Sylvie Boersma een schildersgroep, in Harkema werd een documentaire gemaakt over het DNA van het dorp en in Rottevalle is men druk bezig om een ‘Noflike Kryst’ te organiseren. Deze activiteiten stoppen natuurlijk niet, maar na twee jaar komt er wel een einde aan ‘Tijd voor Talent’.

Koken met mannen

Het project wordt feestelijk afgesloten op vrijdag 23 november aanstaande in Stadsschouwburg De Harmonie. Vanaf 12.30 uur staan de ‘kokende mannen’ klaar met een hapje en een drankje. De kookcursus ‘Verhalend koken met mannen’ is ook een van de initiatieven en bedoeld voor mannen vanaf vijftig jaar in Buitenpost en omgeving. Er wordt gekookt en tijdens het bereiden van een verrassende en eenvoudige maaltijd staan verhalen over koken centraal.

Tussen 13.00 en 15.00 uur komen nog andere projecten aan bod, zoals het Sunenzkoor, de spelers van de minimusical GRIIS en het seniorenorkest. De presentatie is in handen van oud-nieuwslezer en schrijver Gijs Wanders. Na afloop is er gelegenheid om na te praten onder het genot van een hapje en een drankje.

Wil je erbij zijn op 23 november? Meld je dan middels de button aan!

aanmeldbutton

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Geschreven door: Redactie