Dit zijn de genomineerden voor de beste nieuwsfoto van het jaar

De vijf nieuwsfoto’s die zijn genomineerd voor de Jos van Leeuwen Fotoprijs zijn bekend. Deze prijs wordt voor het tweede jaar uitgereikt en is door het Algemeen Nederlands Persbureau en fotobureau Hollandse Hoogte in het leven geroepen uit liefde voor de echte Nederlandse nieuwsfotografie.

De vijf genomineerde beelden zijn gemaakt door Eric Brinkhorst, Siese Veenstra, Marcel van den Bergh, Marcel van Hoorn en Robin van Lonkhuijsen. Hun foto’s maken kans om tot de beste nieuwsfoto van 2019 verkozen te worden. Op 23 januari 2020 wordt de winnaar in Den Haag bekend gemaakt.

Jury

De jury bestaat uit Leo Blom, Roel Rozenburg, Jos van Leeuwen, Nicole Robbers en Alexander Schippers, die de beste nieuwsfoto van 2018 maakte en daarmee de allereerste Jos van Leeuwen Fotoprijs won. Jos van Leeuwen is een rasechte Haagse nieuwsfotograaf, die al decennia lang het regionale nieuws in beeld brengt. Hij reikt de prijs zelf uit.

Publieksprijs

Er wordt ook een Jos van Leeuwen Publieksprijs uitgereikt op 23 januari 2020, door Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib. Elke maand kan het publiek via een nieuwsbrief, social media kanalen en een webpagina stemmen op hun favoriete nieuwsfoto. Maandelijks komt daar één winnaar uit, die daarmee is genomineerd voor de jaarlijkse Jos van Leeuwen Publieksprijs.

De genomineerden tot nu toe: Eric Brinkhorst, Arie Kievit (2x), Robin van Lonkhuijsen, Olaf Kraak, Marcel van Hoorn, Roland Heitink, Manon Bruininga, Phil Nijhuis, Remko de Waal (2x). Steven van den Kruit won de Publiekprijs 2018. Bekijk via deze link de foto’s die voor de Publieksprijs zijn genomineerd.

En dit zijn de genomineerde foto’s 2019

1-1-2019: Een man zoekt in Scheveningen tijdens de jaarwisseling omringd door brandende houtskooldeeltjes een goed heenkomen. De vonkenregen ontstond toen het mis ging tijdens de brand van het traditionele vreugdevuur. Foto: Eric Brinkhorst.

14-10-2019: Boze boeren forceren met een trekker de deur van het provinciehuis in Groningen. Foto: Siese Veenstra.

25-6-2019: Jongeren nemen een duik in hun provisorisch aangelegde zwembad op een van de warmste dagen van het jaar. Foto: Marcel van den Bergh.

21-4-2019: Mathieu van der Poel viert zijn winst van de Amstel Gold Race. Foto: Marcel van Hoorn.

18-3-2019: Een slachtoffer dat werd gedood bij de schietpartij op het 24 Oktoberplein in Utrecht ligt tussen twee tramstellen. Foto: Robin van Lonkhuijsen.

Deel dit artikel

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar top