De Nationale Museumweek in Natuurmuseum Fryslân

Ieder jaar in april vindt de Nationale Museumweek plaats. Het thema voor 2022 is: Open je wereld. In het Natuurmuseum wordt ook echt een wereld geopend, een wereld die lang geleden onder water is verdwenen. In de tentoonstelling over Doggerland worden schatten van dit ‘Atlantis van de Noordzee’ boven water gehaald. Speciaal voor de Museumweek zijn er 9 en 10 april speciale Doggerland-activiteiten én er is een speciale entreeprijs.

Doggerland
In de tentoonstelling Schatten van Doggerland maken bezoekers een ongekende tijdreis van een miljoen jaar. Het is een reis voor jong en oud naar een verdwenen prehistorische wereld op de bodem van de Noordzee. Bezoekers komen meer te weten over de bewoners en de dieren van dit bijzondere land en hoe ze zich staande hielden in een omgeving en een klimaat dat, net als nu, steeds veranderde.

Bottenkar

In het weekend van 9 en 10 april zijn er extra activiteiten. Zo kunnen kinderen een bezoek brengen aan de Bottenkar. Hier zijn allerlei bijzondere objecten te zien, zoals echte botten van ijstijddieren. Kinderen mogen deze botten aanraken en vasthouden. Vaak komen er dan vragen, zoals: of het bot echt is, hoe groot een mammoet wel niet kon worden en waarom een mammoet zo harig was. In de Bottenkar staan verder miniaturen van allerlei ijstijddieren, maar ook foto’s van werktuigen gemaakt van botten en een replica van een Neanderthaler schedel. Elk object heeft zijn eigen verhaal. Doordat er zoveel verschillende schatten aanwezig zijn, is er voor iedere leeftijd iets leuks te doen.

Zelf onderzoeken

Een andere activiteit is zelf botten opgraven in een grote zandbak. Met een kwastje kunnen kinderen de botten goed schoon maken. Door vergelijking kunnen ze uitvinden van welk dier dit bot afkomstig is. Ook hier worden vragen gesteld als: waar denken jullie dat dit bot bij mensen zit? Welke ijstijddieren ken je nog meer?

Neanderthalerpad

Doggerland is een echte familietentoonstelling. Volwassenen zullen veel plezier beleven aan het lezen van de informatie en het bekijken van de objecten in de vitrines, terwijl de kinderen met het Doggerland Ontdekblad de tentoonstelling gaan verkennen. Ze zullen hun ogen uitkijken bij de bijzondere dieren uit de ijstijd. Daarnaast zijn er verschillende activiteiten: ze kunnen over het ‘Neanderthalerpad’ lopen en ontdekken of hun gezelschap even zwaar is als een mammoet.

Schatten van Doggerland is een samenwerking met Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. De tentoonstelling is te zien tot en met 4 september 2022. De activiteiten in het kader van de Museumweek vinden plaats op 9 en 10 april. De entree tijdens dit weekend is € 1,- p.p. (exclusief OnderWaterSafari).

Deel dit artikel

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar boven
Scroll naar top