close
  • vrijdag 10 juli
Reizen

De 5 mooiste historische vakwerkstadjes in de Eifel!

De 5 mooiste historische vakwerkstadjes in de Eifel!

Niet ver van huis ligt een prachtige ‘wereld’ om te ontdekken. Dompel je onder in de sprookjesachtige sfeer van de Duitse Eifel. Zowel het groene en heuvelachtige landschap als de historische vakwerkstadjes maken dat je wegdroomt in een wonderlijke sfeer. Waar moet je precies zijn om optimaal van de Eifel te genieten? Wat dacht je van het sprookjesachtige Monschau? Ontdek hier de 5 mooiste historische vakwerkstadjes in de Eifel!

  1. Monschau de parel onder de vakwerkstadjes

We zetten Monschau hier niet voor niets op nummer één! Dit is namelijk de parel onder de vakwerkstadjes in de Eifel. Overal waar je kijkt zie je historische panden uitgevoerd in een idyllische vakwerkstijl. Bezoek ook de mosterdmolen, die eveneens in deze stijl gebouwd is, en waar al door vier generaties op traditionele wijze mosterd wordt gemaakt. Dit stadje is ook gemakkelijk te bereiken. Het ligt niet ver van Nederland en dicht bij de Belgische grens. Wist je dat hier ook een fietsroute ligt die over een historische spoorlijn voert? Dit is de nostalgische Vennbahn.

  1. Monreal met stadhuis in vakwerkstijl met schandpaal

Vakwerkhuizen zijn ook kenmerkend voor Monreal. Een van de gebouwen die je niet mag missen is het stadhuis in vakwerkstijl, het ‘Viergebelhaus’, uit 1452. Je vindt hier ook een schandpaal. Dat vraagt om een fotomomentje! Je kunt urenlang rondstruinen en genieten van dit pittoreske plaatsje in de Eifel. Ook de oude stenen bruggen over de Elz met prachtige beelden zijn een lust voor het oog. Je kunt vanuit het dorp een klim maken naar de burchten de Löwenburg en Philippsburg.

  1. Trier vakwerkhuizen en Romeinse pracht

Naast Monschau en Monreal mag ook zeker Trier niet in dit rijtje missen. Je kijkt hier je ogen uit vanwege de vele bezienswaardigheden. Liefhebbers van de vakwerkstijl vinden op de Hauptmarkt mooie vakwerkhuizen. Trier is echter veel meer dan een vakwerkstadje. Het zijn vooral de overblijfselen uit de Romeinse tijd die hier de harten van de toeristen sneller doen kloppen, zoals de Porta Nigra, het amfitheater, de thermen en de Römerbrücke.

  1. Blankenheim met de bron van de Ahr

Een iets minder bekend pareltjes in de Eifel waar je die gemoedelijke vakwerkstijl terugvindt, is Blankenheim, op 45 km van Monschau. Hier ligt de bron van de Ahr verstopt in de kelder van een vakwerkhuis uit 1726. Daarnaast vind je ook mooie exemplaren van vakwerkhuizen in de Klosterstrasse en aan de Zuckerberg. Bewonder eveneens het Gemeindehaus bij de Hirtenturm. Andere interessante bezienswaardigheden zijn: de stadspoorten, het Eifelmuseum en de Burcht van Blankenheim.

  1. Bad Münstereifel in middeleeuwse sfeer

Op 60 km van Monschau ligt Bad Münstereifel. Een van de mooiste straten is de Orchheimer Strasse met vele vakwerkhuizen uit de periode 1644-1664. Hier ligt ook het bekende vakwerkhuis het Windeckhaus. Een ander uniek kenmerk van dit vakwerkstadje is de Middeleeuwse stadsmuur met poorten en torens. Door het centrum stroomt de Erft die rijk is aan beekforellen. Er liggen ook interessante musea in Bad Münstereifel, waaronder: het apothekersmuseum, weverijmuseum, natuur- en landschapsmuseum en poppen- en speelgoedmuseum.

Monschau, sprookjesachtige mooi!
Kortom, Monschau en omgeving zijn een bezoek waard voor liefhebbers van die typische en betoverende vakwerkstijl!

Geschreven door: Redactie