Daar wil je bij zijn: sprookje tot leven in Leeuwarden

BLOG – Als inwoner van Leeuwarden heb ik de luxe op de fiets de stad in te kunnen. Ik moet even om een boodschap. Wat anders een snel fietsritje is, is nu een hink-stap-sprong route om de stad heen, maar als ik dan toch meer naar het centrum wil, wordt het alsmaar drukker en moet ik afstappen.

Maar kom op; het is gezellig druk. Mensen zijn vriendelijk. De meesten lopen met een glimlach rond en zijn euforisch over de reuzen die de stad totaal in hun greep hebben. Ik heb er nog niets van gezien als ik op het plein midden in de stad terecht kom. 

Vandaag is er echt iets aan de hand

Het culturele hoofdstad-jaar bereikt vandaag zeker een hoogtepunt en zelfs de NOS kopt: ‘Duiker van 3000 kilo en andere reuzen lopen door centrum van Leeuwarden’. Vandaag is er echt iets aan de hand en we hebben hierna nog twee dagen te gaan. 

Een vriendelijke Duits sprekende meneer vraagt wat er nog meer te zien is vandaag, behalve de reuzen. Hij heeft al besloten samen met zijn vrouw en kleinkinderen naar het Fries Museum te gaan om de Escher tentoonstelling te bekijken. Maar de dag is nog lang. 

Ik vertel in mijn beste Duits over een boottochtje door de grachten, zodat hij zonder ver te hoeven lopen nog veel meer van de stad te zien krijgt. En dan is er nog de Prinsentuin waar hij heerlijk even doorheen kan wandelen, bootjes kan kijken en misschien treft hij daar nog een stukje muziek. 

‘We moeten straks met de roze bus weer terug’

Dan raak ik aan de praat met twee dames uit Koudum, die twijfelen over waar ze koffie zullen halen. Als ik even later zelf met een koffie in de hand verder met ze praat vertellen ze over de drukke treinstations en de bussen die ingezet zijn om de stad te kunnen bereiken. Ze dragen allebei een roze polsbandje. “We moeten straks met de roze bus weer terug,” vertellen ze me vrolijk. Vervolgens halen ze een ‘bakkie’. 

Zondag wordt een gekkenhuis

Leeuwarden verwacht dit weekend 400.000 bezoekers, meldt de NOS. Als het zich zo verdeelt zoals vandaag wordt dat gezellig druk, maar het vermoeden is dat het zondag gekkenhuis wordt. Dan komen alle reuzen immers samen en krijgt het spektakel een prachtig slot. Daar wil iedereen wel bij zijn. 

Arriva waarschuwt voor langere reistijden en ik hoorde al van voorbijgangers dat treinen soms zo vol zitten dat ze op tussenstations niet meer stoppen. Hardegarijp, Mantgum, de trein raast door. De treinen zijn extra lang, maar klaarblijkelijk nog niet lang genoeg. De bussen rijden vaker. 

Reuze Meisje doet vlakbij een middagdutje

Eenmaal weer op de fiets zet ik mijn route voort langs stadspark de Prinsentuin waar het drie rijen dik vol boten ligt. Eigenlijk wil ik nog even op zoek naar het kleine Reuze Meisje dat op dat moment vlakbij een middagdutje doet.

En die hond Xolo, die wil ik ook wel zien. Daarvoor moet ik de fiets achterlaten en wandelend verder. Ik besluit nu maar door te fietsen en later op de dag terug te keren. Of vannacht, want de slaapplekken van de reuzen zijn bekend en openbaar. Het meisje slaapt vannacht op het Cambuurplein en morgennacht bij het WTC Expo. De duiker pakt zijn rust vannacht op het Wilhelminaplein. Het zal me een drukt geven daar. 

Mooi detail: blinden en slechtzienden wensen de reuzen welterusten

Mooi detail is wel dat een groep blinden en slechtzienden de reuzen welterusten mag wensen. Zij zijn uitgenodigd om vrijdag- en zaterdagavond de reuzen te komen aanraken. Een primeur voor het Franse gezelschap. Taskforce Toegankelijkheid is hiervoor verantwoordelijk. Zij zetten zich in voor speciale acties voor mensen met een beperking. Royal de Luxe werkt van harte mee. Het is belevingstheater voor iedereen. 

Eerder werden er voor andere culturele hoofdstad-voorstellingen doventolken ingezet en audiobeschrijvingen gerealiseerd. Ook zijn er voor mensen in een rolstoel faciliteiten gecreëerd. Wat betreft de reuzen mochten ook tachtig mensen met een prikkelverwerkingsstoornis vorige week al meekijken in het oefenkamp van het theatergezelschap. Ze zagen de reuzen als eerste in actie. 

Het verhaal

Morgen en overmorgen nog veel meer reuzen-avonturen van het Franse gezelschap. Het verhaal Grote Schaats in het IJs, over de strijd van miljoenen jaren geleden, van het water tegen het land, krijgt in Leeuwarden gestalte. Met de hulp van de Reuzenduiker moeten de dijken beschermd. Zijn dochter is naar hem op zoek, samen met haar beste vriend, hond Xolo. 

Hoe het verder gaat? Ik zou zeggen, kom kijken. Neem de reisdrukte op de koop toe. Zoiets groots als dit tref je niet iedere dag. Download de app van LF2018 en blijf op de hoogte! In de app ook de routes van de reuzen. 

Hier vast een kijkje.

Deel dit artikel

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar top