Caroline woont in een camper en reist de wereld rond

Voor Caroline Hoek (57) kan reizen alle kanten op. Als coach en therapeut is ze geïnteresseerd in de binnenwereld en loopt graag een stukje mee op het pad van haar cliënten. De aardbol verkennen doet ze het liefst alleen. Na 34 jaar besloot ze haar relatie te beëindigen en het roer om te gooien. Haar motto `schaamteloos vrijuit` gaat over trouw zijn aan jezelf, wat een ander er ook van vindt. Ze woont in een camper en begeleidt cliënten online. Zo kan ze waar ook ter wereld blijven werken zonder haar reislust op te geven. Met haar manier van leven hoopt ze anderen te inspireren. Regelmatig zal ze ons op de hoogte houden van haar avonturen.

 

Deel I

`Het wordt Bali`, appte mijn zoon die vorig jaar, na het behalen van zijn master, eindelijk de wereld in kon. Ik wist al jaren dat hij weg zou gaan. Nederland is niks voor hem. Voor mij geldt dat, in mindere mate, ook. Reizen zit in ons bloed. Zoals hij de deur achter zich dicht kan trekken op deze leeftijd, kan ik dat nu pas. Werken, kinderen opvoeden, een huwelijk proberen te redden. Zomaar wat dingen die mijn energie vroegen. Maar nu, nu de kinderen zijn uitgevlogen, het huwelijk niet meer is en ik geen huur of hypotheek heb op te hoesten lonkt de vrijheid. `Waar je ook heengaat, ik kom je opzoeken`, had ik destijds gezegd. Het kon toen nog alle kanten op. Thailand en Dubai waren ook genoemd.

Het wordt Bali

Het aanvankelijk idee om hem op te zoeken tijdens de feestdagen werd verzet. `Ik ben er dan net zelf en wil eerst een beetje settelen`, gaf hij aan en eigenlijk kwam me dat wel goed uit. Zo kon ik eerst nog langs vrienden in Denemarken. December gebruikte ik om een en ander voor te bereiden. In tijden van Corona is reizen minder simpel, maar zeker te regelen als je daar de tijd voor neemt, kwam ik achter. Visa aanvragen, zorgen dat ik vaccinatiebewijzen uitdraai, quarantaine hotel in Jakarta uitzoeken. Al surfend over het internet groeide mijn enthousiasme. Als ik er dan tòch naartoe ga, waarom niet wat langer de tijd nemen? West-Java ken ik nog niet. Mijn biologische vader heeft er als KNIL militair gewoond. Er ligt sowieso veel Nederlandse geschiedenis. Welke steden zijn de moeite waard? Wat is er te doen? Oh, en april is hij jarig, mijn zoon. Wel zo leuk om dat daar te vieren. Hm, ikzelf ben begin mei jarig. Ook maar daar doen?

Verdriet is omgebogen naar opluchting

25 januari was het zover. Op een bijna leeg Schiphol, wat iets surreëels heeft, wacht ik met een kop koffie tot ik naar de gate kan. Met alleen mijn rugzak als bagage voelt het heerlijk. Licht reizen is zo’n mooie metafoor.  De spreekwoordelijke rugzak is behoorlijk leeg inmiddels. Het verdriet van een scheiding na 35 jaar is omgebogen naar opluchting. Wonen in een camper heeft me laten inzien hoe weinig ik nodig heb. Mijn rijkdom zijn mijn kinderen en vrienden. De vreugde die ik ervaar bij een mooie lucht of een goed stuk muziek. Of, zoals nu, bij weer in een vliegtuig stappen!

De vlucht gaat gesmeerd. Met drie stoelen voor mezelf lig ik comfortabel tot de daling zich inzet. Op Singapore stap ik over naar Jakarta alwaar het testen goed geregeld is en ik binnen een half uur buiten sta. De chauffeur wacht me op. Dat is onderdeel van het pakket: PCR op het vliegveld, vervoer naar hotel (met 3x per dag een maaltijd) en de dag voor vertrek weer een test. Zes nachten in een zelfgekozen opsluiting. Maar wat geeft het? Hierna heb ik 3.5 maand alle ruimte te doen en laten wat ik wil. Een vrijheid die sommige mensen niet begrepen en vooral een spannend idee vonden. Anderen zeiden eerlijk dat ze een beetje jaloers waren; `Dat zou ik ook wel willen’.

Uiteindelijk vliegt de week om en ruik ik, na het verlossende bericht, waar ik tot nu toe alleen maar naar kon kijken. De geur van kruiden bij de eettentjes, kretek en uitlaatgassen. Het is een drukke bedoening met scooters die af en aan rijden. Bepakt loop ik naar het hotel dat ik gekozen heb omdat het dichtbij het station en Nederlandse geschiedenis ligt. Nieuwsgierig naar wat ik ga tegenkomen.