Boekentip: Een jaar in de tuin van White Stork Farmhouse (in Drenthe)

Marijn O’Hanlon schreef een bijzonder dagboek. Als je van de natuur en van mensen houdt is dit een fascinerend boek. Die achternaam herken je misschien. Dat leggen we uit.

Ben jij bekend met de Britse schrijver en wetenschapper Redmond O’Hanlon? Misschien zegt de naam je in eerste instantie niets, maar herken je hem aan zijn flinke bakkebaarden. Hij is een avontuurlijke verschijning. Helaas horen we niet zo veel meer van hem. Hij blijkt zijn laatste publieke interview immers vorig jaar te hebben gegeven. Des te leuker is het dat we via de verhalen van zijn vrouw Marijn hem toch nog even in het vizier krijgen. Door middel van het boek dat ze schreef: ‘Een jaar in de tuin van White Stork Farmhouse’.

Eerst maar even waar je O’Hanlon van zou kunnen kennen. Hij maakte jaren terug de tv-serie Beagle, in het kielzog van Darwin en won in 2021 de Zilveren Nipkowschrijf voor het beste televisieprogramma van het jaar: het reisprogramma O’Hanlons Helden. De man was gegrepen door de ontdekkingsreizigers uit de negentiende eeuw en trad enige tijd in hun voetsporen. Hier komt zijn enorm avontuurlijke aard naar voren. De vraag rijst hoe zo’n man nu zijn dagen kan doorbrengen in een Drents dorp, wat dat is waar hij woont. Samen met de Nederlandse Marijn.

Ze is zijn tweede vrouw en schreef een bijzonder boek, een dagboek eigenlijk. Een beetje over haar man, maar meer nog over de ooievaars die jaarlijks bij het huis neerstrijken. Het is duidelijk dat ook Marijn is gegrepen door de natuur en de dieren rond hun boerderij.

Marijn kan opvallend goed observeren en weet die observaties feilloos op te schrijven. Soms serieus, soms met humor, maar altijd met een grote liefde voor de natuur. Dat observeren is kunstenaarseigen. De in Amsterdam geboren Marijn doorliep dan ook de Rietveld Academie en studeerde een aantal jaren aan het Conservatorium. Sinds 2018 bewoont ze samen met haar man het boerderijtje waar meer gebeurt dan je denkt. Daar gaat dit boek over.

Twee ooievaars komen aanvliegen, scheren over het nest op ons dak, en dan over de naburige nesten. Alle aanwezige ooievaars begroeten hen met uitbundig geklepper. Alsof het bekenden zijn die hier even komen kijken hoe het gaat. Alsof er verderop een hoofdman en -vrouw zitten die alle naburige nesten van tijd tot tijd in het oog houden. Maar dat is mijn totaal naïeve interpretatie. Redmond zegt dat onze ooievaars misschien juist het andere koppel willen wegjagen.’

Het gaat echter niet alleen over het vliegend gezelschap rond de boerderij. Het gaat ook over Redmonds gezondheid en de buurtgenoten komen aan bod. ‘Redmond is triomfantelijk als we na het bezoek aan de dokter naar huis rijden. ‘Meer fruit! Wees als een gorilla en eet fruit! Ik heb nog zeker twee jaar!’ ‘Meer,’ zeg ik hoopvol. ‘Tien jaar!’ zegt Redmond. ‘Zeker!’ ‘Twintig! Als ik in de tuin blijf werken.’ Een fraai boek over de natuur, bijzondere mensen en dieren en toch ook over de liefde. Vooral voor het leven in de natuur.

Uitgeverij Atlas Contact, €21,99 (ook als e-book)

 

Foto: Marijn O’Hanlon: uitgeverij Atlas Contact

Foto Redmond O’Hanlon: Door Daan Berg – https://www.youtube.com/watch?v=U55NCureQ8k, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=17272906