close
  • maandag 27 september
Nostalgie

Barbie wordt vandaag 60 jaar

Barbie wordt vandaag 60 jaar

Prachtige wimpers, een glad babyhuidje, roze volle mooi gevormde lippen en een sexy blik. Het ideaalbeeld van menig meisje (en jongen) als speelgoedpop, het was een meesterzet van fabrikant Mattel. Op 9 maart 1959 werd de allereerste Barbiepop op de Toy Fair geïntroduceerd.

Ze had een zwart-wit gestreept badpak. Nog datzelfde jaar startte de massaproductie van een blonde en een donkerharige uitvoering en er werden meteen 350.000 van verkocht. Die pop kostte toen drie dollar, maar is inmiddels vele malen meer waard. Als je alle barbiepoppen die ooit verkocht zijn achter elkaar zou leggen, dan zou je zeven keer de aarde rond kunnen gaan.

Koosnaampje

Ze is dus al zestig jaar en heet voluit Barbara Millicent Roberts. Roepnaam Barbie, vernoemd naar het koosnaampje van de dochter van één van de oprichters van Mattel, Ruth Handler. Die zag haar dochter met een papieren aankleedpop spelen en toen ze later in Zwitserland de pop Bild Lilli Doll zag, kocht ze de rechten en bracht een soortgelijke pop uit in de VS. Poppen hadden toen bijna altijd het uiterlijk van een baby, maar de Zwitserse pop had het lichaam van een volwassene. Het werd een enorme hit. Twee jaar later kwam de mannelijke versie Ken op de markt, vernoemd naar haar zoon Kenneth.

Beyoncé pop

De speelgoedpop heeft in de loop van de jaren de nodige uitvoeringen gehad. Zo is er bijvoorbeeld een Barbie met een afro-Amerikaans uiterlijk, een pop in een rolstoel en een Barbie met een beenprothese. Die laatste is in samenwerking gemaakt met de twaalfjarige Jordan, die een armprothese heeft.

Barbie's

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Barbie is altijd een stijlicoon geweest, met de mooiste outfits, modecreaties en werkkleding van beroepen als brandweervrouw, chirurg en zelfs Olympisch atlete. Daarnaast werd ze omgetoverd tot beroemdheden. Er is een zwangere Beyoncé pop en ook Cher, Marilyn Monroe en Audrey Hepburn hebben een eigen Barbie.

In 2016 nam Mattel een gewaagd besluit. De verkoopcijfers liepen terug en er kwam steeds meer kritiek op de onrealistische lichaamsvormen van Barbie. Het zou meisjes onzeker maken over hun eigen lichaam. Sinds twee jaar zijn er dan ook drie nieuwe modellen te koop. Eén met rondingen, de Curvy Barbie, een lange en een kleine pop. Verder zijn er inmiddels zeven huidskleuren. Zo komt Barbie steeds dichter in de buurt van de realiteit.

60 super stories

De verjaardag van Barbie en Internationale Vrouwendag op 8 maart liggen vlak bij elkaar. Dat is vaak een reden voor het merk om vrouwen en meisjes te stimuleren om hun dromen en ambities na te jagen. Dit jaar wordt in ons land het boek ’60 super stories’ gelanceerd, geschreven door zestig bekende en minder bekende vrouwen. Onder andere oud-politica Neelie Kroes, terreurexpert Beatrice de Graaf en bladerunner Marlou van Rhijn werkten mee. Het boek wil benadrukken dat je alles kunt bereiken wat je wilt. De vrouwen vertellen hun verhaal en geven tips aan alle Nederlandse vrouwen. Het 60 super stories voor toekomstige rolmodellen is niet in de winkel verkrijgbaar, maar alleen online te lezen.

BarbiecaféDan nog een paar weetjes:

 

Bekijk hier het eerste reclamefilmpje van Barbie uit 1959.

 

Geschreven door: Redactie