18 januari 1963: zwaarste Elfstedentocht ooit

We moeten toch echt in de geschiedenis duiken voor een elfstedentocht. Zou er ooit nog eentje kunnen worden gehouden?

Weet jij het nog?

Vandaag, precies 55 jaar geleden, op 18 januari 1963 werd de allerzwaarste Elfstedentocht ooit gereden: ‘de hel van 63’. Bij de start van de twaalfde editie vroor het maar liefst 18 graden en stond er een snijdende harde oostenwind. Bitter koud!

Het ijs was bar slecht: stuifsneeuw, spleten, hobbels en ontelbare scheuren. Wonderbaarlijk genoeg vielen er geen doden. Wel veel gewonden. Botbreuken, afgevroren vingers en zelfs bevroren geslachtsdelen. Er vertrokken 10.000 toerrijders. Slechts 69 mannen haalden de eindstreep. Geen enkele vrouw lukte het om het felbegeerde Elfstedenkruisje te bemachtigen.

Van de wedstrijdrijders wisten slechts 57 van de 568 de finish binnen de tijd te halen. Reinier Paping uit Ommen zette de tocht op zijn naam. Hij won met een voorsprong van 21 minuten en volbracht de tocht in 10 uur en 59 minuten. Uitham werd tweede, gevolgd door Van der Berg.

Bij de finish verzamelde zich een grote menigte. Net voordat Paping finishte arriveerden koning Juliana en prinses Beatrix met een helikopter. Dit zorgde voor tumult. De mensenmassa die op het krakende ijs stond, maakte dat het ijs kon breken, maar dit gebeurde gelukkig niet! De officiële huldiging van Paping vond wegens de complete chaos later plaats.

foto: Reinier Paping, wikipedia