close
  • maandag 27 september
Reizen

8 Tips voor heimwee tijdens je vakantie

8 Tips voor heimwee tijdens je vakantie

Vakantie en reizen

Zelfs al is mijn hele gezin, inclusief de hond, bij me, ik kan niet langer dan twee weken van huis. Is het niet raar dat je als volwassene nog steeds last hebt van heimwee?

Een zesjarig meisje is met haar familie op vakantie. Ze hebben een huisje in een mooi bos in Drenthe, het is zomer en heerlijk weer. Papa en mama zijn er, broer en zus ook, en haar knuffel is natuurlijk ook mee. Er zijn veel leuke dingen te doen en ze geniet. Toch voelt ze zich in de tweede week niet goed. Ze moet huilen en zegt:  ik wil naar huis! Mama begrijpt er niks van. “We zijn hier toch allemaal, en het is hier toch heel fijn?” zegt ze. Maar het meisje blijft verdrietig, ze wil naar haar eigen huis, in haar eigen bed slapen, in haar eigen tuin spelen. Ze wil de buurvrouw zien en haar vriendinnetjes. Ze heeft heimwee.

Vijftig jaar verder

Dat kleine meisje, dat ben ik. Inmiddels ben ik vijftig jaar verder, maar ik kan me die eerste bewuste aanval van heimwee nog goed herinneren. Het bleek iets te zijn wat zich nog talloze malen zou herhalen.

Logeerpartijen, vakanties, altijd komt er heimwee aan te pas. Ik kan niet langer dan veertien dagen van huis. Ook al ben ik met mijn hele gezin op vakantie. Is het niet raar dat je als volwassene nog steeds last hebt van heimwee? Ik ga eens op onderzoek uit, op internet.Google geeft me een aantal sites over heimwee. Ik lees een paar keer hetzelfde: ‘Onderzoek toont aan dat 50 -90 procent van de volwassenen (wel eens) last heeft van heimwee’.

De oorzaak van heimwee

Helaas kan ik nergens vinden welk onderzoek dat geweest is, dus ik neem de cijfers maar voor kennisgeving aan. Ik vind het een vage stelling, er zit nogal wat verschil tussen 50 en 90 procent. Hoe het ook zij, in ieder geval ben ik blijkbaar niet de enige. Maar ik zou ook wel willen weten wat de oorzaak van heimwee is.

Persoonlijkheidskenmerken

Op vier verschillende sites staat exact dezelfde tekst, het ziet er naar uit dat iedereen die iets over heimwee op internet wil zeggen, elkaar napraat:
‘Het is niet altijd duidelijk waarom de ene persoon wel last van heimwee krijgt en de ander niet. Toch zijn er wel een aantal factoren en persoonlijkheidskenmerken die er invloed op hebben. Mensen met heimwee stellen zich vaker afhankelijk op van anderen, hebben vaker een neurotische inslag, zijn eerder introvert en kunnen last hebben van een laag zelfbeeld. Iemand met heimwee is ook meestal veel planmatiger dan de niet-heimwee-lijder. En heeft meer moeite met onverwachte wendingen of veranderingen.’Behalve het plannen en moeite hebben met onverwachte wendingen, herken ik mezelf daar totaal niet in. Ik zoek verder.

Opvoeding

GZ-Psychologe Eveline vd Burg noemt de opvoeding als mogelijke oorzaak.  Kinderen die erg beschermd zijn opgevoed, hebben als volwassene vaker last van heimwee. Dat zou iets kunnen zijn wat op mij van toepassing is. Maar mijn broer en zus zijn op dezelfde manier opgegroeid en die hebben juist aan het eind van de vakantie totaal geen zin om naar huis te gaan.

Ongrijpbaar

Ik krijg het idee dat heimwee iets ongrijpbaars is. Mochten er al duidelijke oorzaken zijn, dan zijn die niet voldoende onderzocht om er een reële conclusie uit te trekken. Blijft de vraag hoe ik met heimwee om kan gaan, wat kan ik daarover vinden? Ook hier lees ik zaken die ik niet herken. ‘Meestal gaat heimwee na drie dagen over en kan je verder van je vakantie genieten’, maar ik krijg juist pas heimwee als ik al een poosje weg ben, eerst is alles gewoon nog heel leuk. Ik begin haast het gevoel te krijgen dat ik toch wel een uitzondering ben.

Volgens mij moet ik gewoon mijn eigen conclusies trekken: ieder mens is verschillend, dus iedere beleving van heimwee is anders. Het is niet in cijfers of schema’s te vangen. Als je weet dat je last hebt van heimwee, moet je voor jezelf uitvogelen wat het beste voor jou werkt.

Mijn persoonlijk heimwee-tips:

Niet te lang van huis

-Niet te lang van huis. Liever 2 x 10 dagen weg dan 1x 3 weken.

Alleen waar ik me prettig voel

-Ik ga alleen naar plaatsen waar ik me prettig kan voelen, voor mij geen verre reizen naar de andere kant van de wereld. Ik voel me bij voorbaat al ontheemd dan.

Dingen van thuis doen

-Een aantal kleine dingen die thuis gewoon en prettig zijn, doe ik ook op vakantie.
Bijvoorbeeld voor het opstaan samen een kopje koffie op bed drinken, net als thuis. Even iets vertrouwds.

Vakantie-dagboek bijhouden

-Ik hou een vakantie-dagboekje bij voor mijn dochter (en zij doet dat voor mij). Door het opschrijven vertel ik eigenlijk aan haar hoe het was die dag, met onze eigen grapjes en uitdrukkingen.

Lievelingsboek mee

-Mijn lievelingsboek gaat mee, ook al heb ik dat al 100 x gelezen.  Het voelt vertrouwd en rustgevend om daarin te lezen.

Voorbereiden op de dag

-’s Morgens overleggen we wat we gaan doen die dag, waar we heen gaan, zodat ik me er in mijn hoofd een beetje op kan voorbereiden.

Even huilen

-En, als het heimwee gevoel een keer heel sterk is, geef ik daar soms eventjes aan toe. Even huilen dat ik ‘thuis’ zo mis, me even laten troosten en dan gaat het weer. Op die manier kan ik vakantieplezier en heimwee aardig goed in balans houden.

Heimwee accepteren

-Ik zie heimwee maar als iets wat bij mij hoort, als een soort karaktereigenschap.
Als ik het accepteer in plaats van er tegen te vechten, hoef ik er niet zo nadrukkelijk bij stil te staan, zodat het niet groter wordt dan het is. Dan kan ik ook echt genieten van op vakantie zijn zonder dat heimwee de overhand heeft.

 

Geschreven door: Annelies van Bloois