close
  • maandag 1 juni
Nostalgie

8 januari, Elvis Presley zou vandaag 84 jaar geworden zijn

8 januari, Elvis Presley zou vandaag 84 jaar geworden zijn

Elvis Presley, geboren op 8 januari 1935 in Tupelo, Mississippi, is een legende. Dat was hij al toen hij nog leefde. Samen met onder andere The Beatles is de Amerikaan een van de meest invloedrijke muzikanten geweest van de twintigste eeuw.

Wist je dat Elvis deel uitmaakte van een tweeling? Zijn broertje, Jesse Garon, kwam echter levenloos ter wereld. Elvis verhuisde op dertienjarige leeftijd met zijn familie naar Memphis in Tennessee. Daar begon zijn muzikale loopbaan.

The King

Elvis, ook wel “The King of Rock and Roll’ of kortweg “The King” genoemd, heeft naar schatting meer dan een miljard platen verkocht. Zijn eerste single That’s Allright kwam uit in juli 1954. Daarna kwam in januari 1956 Heartbreak Hotel uit, een Amerikaanse nummer-1-hit. Ook is hij te zien in 33 films. De allereerste was “Love Me Tender in 1956. Door critici werden zijn films vaak niet goed ontvangen, maar toch zorgden ze voor winst en de soundtracks werden goed verkocht.

‘Aloha from Hawaii’

In 1958 werd Elvis opgeroepen voor militaire dienst. Twee jaar later hervatte hij zijn platencarrière. In die periode maakte hij het grootste deel van zijn commercieel succesvolste werk. Na zeven jaar geen liveoptredens meer te hebben gedaan kwam hij in 1968 terug op het podium in de televisiecomebackspecial Elvis. Daarna volgde een lange reeks concerten in Las Vegas. Op 14 januari 1973 gaf Elvis het concert ‘Aloha from Hawaii’. Wereldwijd trok dat zo’n 1 miljard kijkers. Zijn laatste concert gaf hij in juni 1977, in Indianapolis, Indiana.

Medicijnverslaving

Op privégebied was er met Elvis van alles aan de hand. Zo was er de scheiding met Priscilla Beaulieu, zijn verslaving aan voorgeschreven medicijnen en zijn gewichtsprobleem. Zijn levensstijl resulteerde in 1973 in een ziekenhuisopname. Hij werd opgenomen voor ‘drugs-gerelateerde’ klachten.

Op 16 augustus 1977 kwam het bericht dat Elvis Presley op 42-jarige leeftijd was overleden aan hartfalen. Zijn toenmalige vriendin Ginger Alden vond hem in de badkamer van zijn huis. Zijn kapitale villa Graceland werd daarna een waar bedevaartsoord. Over de oorzaak van zijn dood doen nog steeds allerlei verhalen de ronde, sommige mensen beweren zelfs dat hij is vermoord. De belangstelling voor Elvis duurt nog altijd voort.

Geschreven door: Redactie