7 februari 1970: Venus van Shocking Blue op 1 in Amerika

Weet jij het nog?

She’s got it, yeah baby, she’s got it! Well, I’m your Venus, i’m your fire, at your desire! Weet jij het nog? Ongelofelijk dat het alweer 48 jaar geleden is dat Venus van Shocking Blue op nummer 1 stond in de Amerikaanse ‘Billboard Hot 100’. De eerste Nederlandse groep die dat heeft geflikt!

In Amerika een eendagsvlieg, in Nederland een hitmachine. De Haagse rockband vierde in de jaren zestig en zeventig hoogtijdagen met nummer 1 hits: ‘Never Marry A Railroad Man’ en ‘Mighty Joe’. Gaat het over de vermaarde ‘Haagse beatscene’ dan valt de naam Shocking Blue samen met onder meer The Golden Earring(s), The Motions en Q65.

Bananarama

Shocking Blue-oprichter en gitarist Robbie van Leeuwen schreef het nummer, maar eyecatcher van de band was natuurlijk zangeres Mariska Veres. Met haar zwoele uitstraling en donkere ogen wist zij menigeen te betoveren. Inmiddels is Venus door vele acts in binnen- en buitenland gecoverd. Onder andere de Britse meidenband Bananarama scoorde een internationale hit met het nummer.

Het is eigenlijk best vreemd dat Venus nooit de nummer 1 positie in Nederland heeft behaald. Plek nummer 3 was in 1969 de hoogste notering. Hoe kwam het nummer dan in Amerika terecht? Het werd meegenomen door de Amerikaanse ondernemer Jerry Ross. Hij bracht het onder zijn eigen label Colossus Records uit. En zoals bekend met succes.

Overigens is in 1970 het nummer opnieuw uitgebracht in Nederland. Weer komt het niet verder dan de derde plaats. Ironisch dat één van de bekendste Nederlandse popsongs in eigen land nooit op nummer 1 heeft gestaan.

Deel dit artikel

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar top