close
 • donderdag 24 september
Reizen

5 tips voor het jagen op Noorderlicht

5 tips voor het jagen op Noorderlicht

Vakantie en reizen

Je zomervakantie al geboekt? Kijk echter niet te ver vooruit, want er is ook deze maanden een reden om het verderop te zoeken: het noorderlicht. Tot en met eind maart is de kans daarop het grootst en eenmaal gezien, werkt het verslavend. Een onvergetelijke ervaring! Met deze 5 tips ben je in ieder geval goed voorbereid om de schitterende, magische, groene en soms paarse tinten dansend in de lucht te zien.

Denk na over de locatie

 1. Denk na over de locatie
  Kies een bestemming die ten noorden ligt van de Poolcirkel. Populaire plekken om het magische schouwspel te zien liggen in IJsland, Lapland (Finland) en het noorden van Noorwegen. Bekende bestemmingen zijn Lofoten, Tromsø (Noorwegen), Reykjavik (IJsland) of Ivalo, Rovaniemi (Finland). Ook in het Zweeds Lapland is het Noorderlicht goed waarneembaar. De omgeving van Abisko Nationalpark staat hoog aangeschreven. En goed nieuws: zelfs in Nederland en België is het poollicht te zien. Niet met het blote oog, maar wel door de lens van een camera!
 2. Wacht tot het kraakhelder is
  Is het bewolkt? Grote kans dat je niets ziet. Een basisvoorwaarde is dat het kraakhelder moet zijn. En zelfs dan is het afwachten, want het Noorderlicht blijft natuurlijk een verschijnsel van de natuur. Is het kraakhelder, zoek dan een plek die erg donker is met zo min mogelijk lichtvervuiling.
 3. Kies het beste tijdstip
  De meeste kans maak je als de nachten lang, koud en donker zijn: van 21 september tot en met 21 maart. Van april tot en met augustus wordt het niet donker genoeg. Hou er rekening mee dat het per plaats kan verschillen wat statisch gezien de beste periode is. Zoek dus meer informatie over de exacte locatie waar je heen gaat. Hou er ook rekening mee dat het Noorderlicht het vaakst te zien is tussen 22:00 uur en 03.00 uur. Ideale tijden voor nachtbrakers, maar ben je meer een ochtendmens zet dan de wekker. Voor 22:00 uur ‘s avonds is de kans namelijk erg klein.
 4. Download een Noorderlicht app
  Download een app die voorspellingen bijhoudt. Is de kans op een natuurlijke lichtshow hoog? Dan krijg je een alert. Ook zijn er websites waarop spotters de omstandigheden updaten. Voordeel hiervan is dat je snel kunt zien of de kansen verbeteren zonder uren in de kou te staan wachten.
 5. Kleed je goed aan en heb geduld
  Heldere nachten zijn koud. Trek daarom extra veel lagen kleding aan, zodat je langer buiten kan zijn. Wees geduldig en ga niet meteen weer naar binnen als je denkt dat er niet zoveel te zien is. Van vage groene tinten kan het zomaar opeens uitbarsten in hele felle groene tinten. Het zou eeuwig zonde zijn als jij dan net binnen zit!
Geschreven door: Redactie